Táborváró Tiszapéterfalván

Tiszapéterfalvai ének-, zene-, néptánc- és kézművestábor

2003. június 13., 02:00 , 126. szám

Idén június 28. és július 6. között rendezik meg a hagyományos tiszapéterfalvai ének-, zene-, néptánc- és kéz­­­­­mű­vestábort. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség legnépesebb és legnépszerűbb nyári táborába az iskolások jelentkezését június 20-ig, a táborral egy időben rendezett pedagógus-továbbképzés iránt érdeklődők jelentkezését pedig június 15-ig várják a szövetség beregszászi irodájában.

A táborlakók hangszeres oktatását a magyarországi Galga zenekar tagjai vezetik, a néptánc-oktatók a Magyar Állami Népi Együttes tagjai lesznek. A pedagógus-továbbképzés előadóinak sorába várják Német Istvánt, a Magyar Zenetudományi Intézet hangzóanyag-felelősét és Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagyot, a debreceni Cantus vezetőjét.

Idén először az egyházi énekek is teret kapnak a programban. Hidász Ferenc atya a gregorián énekekről, Bumbó Tamás, a Budapesti Énekes Iskola igazgatója a görög katolikus egyház énekeiről tart majd előadást.

Az énekes, zenés, táncos programokon kívül a szokásos súllyal szerepelnek a programban a kézműves­foglalkozások is: lesz fafaragás, szövés, kosárfonás, gyöngyfűzés stb.

A tábor idején, július 30-án, szerdán rendezik a Vass Lajos Népzenei Verseny kárpátaljai elődöntőjét, melyre szólóénekeseket, ének- és hangszer­együtteseket hívnak és várnak (nem csak táborlakókat).

-nagy-