Hazahívogató napok Aknaszlatinán

2003. július 25., 02:00 , 132. szám

Az elmúlt hétvégén először tartottak hazahívogató községi napokat Akna­szla­tinán, s közel 150 egykori szlatinai polgár adott egymásnak találkozót Mára­ma­rosszi­get­től Buda­pestig, Izraeltől Kazahsztánig.

A program legfőbb célja a település fejlődését szolgáló együttműködések életre hívása volt. Az ünnepi alkalomra megnyílt az ukrán–román országhatár, és a má­ra­ma­­ros­szigeti vendégek az újonnan épült Tisza-hídon át érkezhettek az ünnepségre. Mint a programsorozat pénteki megnyitóján Szokolán Ildikó polgármester elmondta, nagy öröm együtt látni azokat, akik egykor innen indultak, és éljenek bárhol a nagyvilágban, mindig hűséggel viseltetnek szülőföldjük iránt. Köszöntötte az egybegyűlteket Sóbányi Imre, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke és Mihajlo Opris, a helyi román kulturális szövetség elnöke is.

Az ünnepség keretében díszpolgári oklevelet vehetett át George Mi­hal Birlyje, Má­rama­ros­sziget expre­fektusa, Olek­szandr Borak nyugalmazott pedagógus, valamint Nazarovics József, a község legidősebb lakosa. Az alkalomra összeállított ünnepi koncerten fellépett a Bel Canto női kórus, a Nefelejcs Néptán­c­együt­tes, a KMKSZ őszirózsa Nyugdíjasklubjának énekkara, az Akna­szla­tinai Művészeti Iskola növendékei, a helyi román pravoszláv egyházközség énekkara, valamint az ak­na­szlatinai román hagyományőrző együttes.

Szombaton a hazalátogatók részvételével kerekasztal-megbeszélést tartottak, melynek témája a község gazdasági fejlesztése volt.

Vasárnap a megye szervezésében másodszor került megrendezésre a községben a Sóstavak Fesztiválja. A Felső-Tisza-vidéken élő nemzeti kisebbségek előadóinak, hagyományőrző együtteseinek találkozója a tavalyinál szerényebb keretek között, de legalább olyan jó hangulatban zajlott.

V. N.