Drágul a liszt és a kenyér, csökken a cukor ára

Élelmiszerpiaci trendek Kárpátalján

2003. október 17., 02:00 , 144. szám

A megyei árfelügyelet adatai szerint szeptember folyamán az árak tekintetében valamelyest javult a helyzet Kárpátalján, legalábbis nem voltak túlzott mértékű áremelkedések, az élelmiszerárak kissé stabilizálódtak.

Ivan Fedor, a megyei árfelügyelet megbízott vezetője a Kárpátaljának elmondta, a június végi árakhoz képest augusztus–szeptember folyamán a megye számos járásában 10-15 százalékkal csökkent a liszt és a kenyér ára, a cukoré pedig a korábbi 3,80-4 hrivnyáról 2,70 hriv­nyás kilogrammonkénti árra esett vissza, ami a bőséges cukorrépaterméssel, illetve az olcsó cukornád vámmentes behozatalával magyarázható. Október elején azonban megtorpant ez a tendencia, s az utóbbi napokban ismét emelkedett egy sor élelmiszer, többek között a liszt és a kenyér ára is.

A korábbi stabil kenyérár az adminisztratív beavatkozás következménye volt, miközben a liszt ára folyamatosan növekszik, a pékségek pedig veszteségesen termelnek. Miután 5-10 kopijkával nőtt a liszt ára s elérte az 1,70-1,75 hrivnyás szintet, az elmúlt két hét során a pékek is kénytelenek voltak emelni a kenyérárakat. Az árnövekedés Ungváron, Munkácson és Huszton volt a legintenzívebb, s 12,3 százalékot tett ki – közölte Ivan Fedor. A 700 grammos félbarna kenyér ára a korábbi 1,30-1,35-ről 1,40-1,45 hrivnyára növekedett, a fehér kenyér kilogrammonkénti ára pedig 2 hrivnya körül mozog, sőt, egyes helyeken ezt már meg is haladta.

A pékek készek bevetni az idén egy ízben már alkalmazott fegyvert, a termelésbeszüntetést. Mint a Kárpátalja július 18-i számában beszámoltunk róla, Ungváron a nyáron egy időre leálltak a kisebb magánpékségek, miután az állami beavatkozás következtében véleményük szerint irreálisan alacsony áron kellett volna eladni portékájukat. Hírek szerint most ismét kilátásba helyezték, ha tovább növekszik a liszt ára, a csinovnyikok pedig kötik az ebet a karóhoz, azaz arra kényszerítik a pékségeket, hogy alacsony áron adják el a kenyeret, ismét beszüntetik mindennapi kenyerünk sütését.

A liszt árának további növekedése ugyanakkor elkerülhetetlennek tűnik, mivel alaposan drágult az alapanyag, azaz a búza: az év eleji 520-ról júliusban 970-re, mára pedig 1200 hrivnyára nőtt tonnánkénti ára. A pékek véleménye szerint ilyen búzaár mellett legalább 2 hrivnyába kell kerülnie egy kilogramm kenyérnek, ellenkező esetben veszteséges a termelés. Egyébként mára a szakértők mellett a hatalom is beismerte, hogy adminisztratív intézkedésekkel nem sikerül elérni az árak stabilizációját. Sőt, ha nem sikerül valódi piaci megoldást találni a krízisből való kilábalásra, élelmiszerpiaci szakértők véleménye szerint az év végéig a kenyér árának további 30 százalékos emelkedése várható.

Baráth József