Kitört a vízumigénylési láz

Tizedére csökkent a határt átlépők száma

2003. november 7., 01:00 , 147. szám
Reggeli roham a beregszászi ügyfélszolgálati iroda előtt

A november elsejével életbe lépett vízumrendszer első hozadékaként az ukrán–magyar határátkelőkön a hét elején töredékére csökkent a Magyarország területére belépő ukrán állampolgárok száma. Mindeközben a magyar főkonzulátus ungvári és beregszászi ügyfélszolgálati irodáin naponta több százan jelentkeznek vízumért.

Az utolsó vízummentes napon valamennyi ukrán–magyar határátkelőn érezhetően megnőtt a forgalom. Október 31-én, pénteken a Csap–Záhony nemzetközi határátkelőnél délben jócskán felgyűlt a kocsisor, és egy órára nőtt a várakozási idő. A nap folyamán 2200 ukrán és 4800 magyar állampolgár lépett Magyarország területére. November elsején ugyanitt már csak 790 ukrán és 1910 magyar állampolgár, másodikán 1500 ukrán és 2500 magyar állampolgár lépett ki Ukrajnából.

Október utolsó napján a Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelőnél is érezhetően megnőtt a forgalom, ám nem volt fennakadás. 31-én Újlaknál 629 magyar és 2251 ukrán állampolgár lépett be Magyar­országra, elsején 386 magyar és 223 ukrán állampolgár, másodikán 660 magyar és 422 ukrán állampolgár hagyta el Ukrajnát. (Összehasonlítás gyanánt: 2002 szeptemberében, amikor még „élt” a kishatárforgalom, Tiszaújlaknál a napi „normál” forgalom 6-6500 személygépkocsi volt.)

Záhonynál valamennyi belépni szándékozó személynek volt vízuma elsején, Tiszabecsnél öt fő próbálta vízum nélkül átlépni az államhatárt. őket a hatóságok visszairányították. Az érintettek azt hitték, hogy a tiszabecsi határátkelőn is lehet helyben vízumot váltani – tájékoztatta lapunkat a Nyírbátori Határőr-igazgatóság sajtószolgálata.

Október utolsó hetében 15-en próbálták hamis vízummal átlépni az ukrán–magyar határt. Az esetek között szerepelt ki- és belépő bélyegző dátumsorának hamisítása, illetve fénymásolt vízum is.

Fontos tudnivaló, hogy a Csap–Záhony határátkelőn 2003. november 30-ig van lehetőség azonnali vízumkiadásra. Az átkelőhelyen kérelmezett vízum egyszeri, tizenöt napos tartózkodásra jogosít. A vízumkérelemhez az igénylő fényképét is csatolni kell (a határátkelőhelyen nincs fotózási lehetőség). A ví­zummegállapodás hatálybalépését (november 1.) megelőzően Magyarországra érkezett ukrán állampolgárok a beutazást követő 30 napig vízummentesen hagyhatják el az országot.

Kárpátalján a nagy érdeklődés ellenére folyamatos, fennakadás nélküli a vízumkiadással kapcsolatos ügyintézés az Ungvári Magyar Főkonzulátus ungvári és beregszászi ügyfélszolgálati irodájában – közölte Szabó Ottó ungvári magyar főkonzul múlt szerdán Ungváron. A magyar vízumkiadás tapasztalatait összegező sajtókonferencián a diplomata elmondta: Kárpátalján a lakosság elkezdte a felkészülést a vízumrendszer bevezetésére, s komoly érdeklődés tapasztalható az új utazási feltételek iránt a többi nyugat-ukrajnai megyében is, ahonnan elsősorban az utazási irodák keresik meg az ungvári főkonzulátust. A diplomata egyúttal cáfolta azt a kijevi sajtóhírt, amely szerint komoly fennakadások lennének Ungváron és Beregszászban a magyar vízumokkal kapcsolatos ügyintézés terén.

A vízumigénylési „nagyroham” a vártnál valamivel később, e hét elején jelentkezett a konzulátusokon. Ungváron a hétfő reggeli nyitáskor közel háromszázan, Beregszászban ennél is többen „ostromolták” az ügyfélszolgálati irodát. „Most kezdődött el az a roham, amire számítottunk, és most mi is tanuljuk az ilyen körülmények közötti ügyfélfogadást. Aki hétfőn nem jutott be az ügyfélszolgálatra, és nem sürgős számára a vízumhoz jutás, az keddre, szerdára kapott fogadó időpontot. Az ügyfeleket az új munkarend szerint egyelőre reggel 8.30-tól fogadjuk. Jelenleg egy munkanap alatt öt-hatszáz vízumkérelmet tudunk feldolgozni” – tájékoztatta lapunkat Viski János, az ungvári ügyfélszolgálati iroda vezető konzulja.

Az ungvári iroda október 20-tól kb. négyezer vízumot állított ki, a beregszászi mintegy 3500-at. „Naponta 350-360 vízumkérelmet tudunk feldolgozni, de mivel ennél sokkal több a kérelmező, értelemszerűen előfordul kisebb-nagyobb torlódás. Sürgős esetekben természetesen akár néhány órán belül is kiadjuk a vízumot, amikor azonban az igénylő későbbi időpontban tervezi az utazását, egy néhány nappal későbbi időpontot ajánlunk fel számára vízumigénylése benyújtására, ami lehetővé teszi a kulturált és zökkenőmentes ügyfélfogadást” – mondta el kérdésünkre a beregszászi helyzetről Kállai László konzul.

Jó hír, hogy november elsejétől valamennyi vízumfajta ingyenes. Ez persze kevéssé vigasztaló azok számára, akik éppen az utóbbi egy-két hétben igényeltek pl. munkavállalási vagy tanulmányi vízumot, s „pengették le” a nem kis összegű vízumdíjat (50 USA-dollár).

-nagy-