Rákócziak dicső kora

2003. november 14., 01:00 , 148. szám

Október végén Sárospatakon, a Magyar Nemzeti Múzeum Rá­kóczi Múzeumában felejthetetlen élményben volt részünk. Részt vehettünk a „Rá­kócziak dicső kora…” c. kiállítás megnyitóján.

Mindnyájan „II. Rákóczi Ferenc behívó parancsára” jöttünk össze a vár lovagtermében. Érkezésünkkor már messziről hal­­lat­szott a városban a tárogató cso­dálatos hívogató hang­ja. Az esemény a vár­ud­varon eldördülő ágyú­lövéssel vet­te kezdetét, meg­é­rez­hettük a kuruc kor han­gu­latát. Igaz, eltelt 300 esztendő, népünk szabadságvágya mégis összeköt és éltet bennünket Ma­gyarország határain innen és túl.

Ha II. Rákóczi Ferencről beszélünk, akkor Sárospatakot nem hagyhatjuk ki, akárcsak Munkácsot, a Rákócziak ősi fészkét. A sárospataki vár szelleme közelebb visz II. Rákóczi Ferenchez. Meg­si­mogatva az eredeti köveket, vissza tudunk lépni az időben a Rákó­czi­akhoz. Végigsétáltunk a kiállítótermeken, ahol tárlatvezetőnk dr. Tamási Edit főmuzeológus-történész volt, s Rákóczi ma is ható szelle­mével feltöltődve jöttünk haza.

Örülünk, hogy a Borsiból, Kassáról a kiállításra látogató érdeklődők között ott lehetett a Rákóczi Szövetség Beregvidéki Ifjúsági Szervezetének csoportja is, akik a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskola, a Beregszászi Magyar Gimnázium és a Beregszászi Egész­ségügyi Szakközépiskola tanulói közül kerültek ki. Ezúton mondunk köszönetet Borbély Ibolya tanárnőnek, aki megszervezte ezt az élményekben gazdag napot, és Pándy Szekeres Dávidnak, a Rákóczi Szövetség járási elnökének, aki biztosította kényelmes utazásunkat.

Borbély Borbála, a Rákóczi Szövetség Beregvidéki Ifjúsági Szervezetének tagja, a Beregszászi Egészségügyi Szakközépiskola tanulója