Ismét nőtt a kenyér és a cukor ára

Élelmiszerpiaci helyzetkép

2003. november 21., 01:00 , 149. szám

Az októbert jellemző kenyérár-növekedés november elején is folytatódott, s a szakemberek előrejelzése szerint az év végéig további 20–25 százalékos áremelkedés várható.

Mint ismeretes, október közepén a helyi közigazgatás által elrendelt árbefagyasztás elleni tiltakozásként a magántulajdonú pékségek egy része szüneteltette a kenyérsütést. Főleg Ungvárra volt ez jellemző, de hellyel-közzel más városokban is előfordult. Ekkor ismét kezdetét vette a kenyér és a liszt felvásárlása, s így elkerülhetetlen volt a kenyér árának további növekedése, miáltal mindennapi betevő falatunk kilogrammonkénti ára elérte a 2 hrivnyát.

Mára a pékségek beszüntették tiltakozó akciójukat, ugyanakkor a korábbiaknál kevesebb kenyérfajtát sütnek, mindenekelőtt a minőségi lisztből sütött fehérkenyérből és a különféle péksüteményekből, kifliből, zsemléből készül kevesebb. Ezt a pékek azzal magyarázzák, hogy az adminisztratív módszerekkel befolyásolt árak mellett nem éri meg előállítani azokat.

A kenyérárak november elején a következőképpen alakultak: a fehér kenyér ára az októberi 2 hrivnyáról 2,15–2,20 hrivnyára, a 700 grammos félbarna kenyéré pedig a korábbi 1,40–1,45 hriv­nyás árszintről 1,65–1,70 hriv­nyára növekedett.

Tovább drágul a liszt is, tonnánkénti ára az októberi 1200-ról november elejére 1800 hriv­nyára nőtt, az élelmiszerüzletekben pedig jelenleg 2–2,30 hriv­nyáért kapható egy kilogrammnyi kenyérnekvaló.

A cukor ára az októberi csök­­kenés után, amikor is 2,50 hriv­nyára esett vissza kilogrammonkénti ára, mára ismét elérte a 2,90 hrivnyát. Történik mindez a korábbi optimista prognózisok ellenére, melyek szerint a bőséges cukorrépatermésnek az árak mérséklődéséhez kellett vol­na vezetnie.

A hús ára szep­tem­ber óta gya­korlatilag nem változott: a marhahús kilogrammja továbbra is 6–7, a sertéshúsé pedig a 13–14 hrivnya között ingadozik.

Ami a tejet illeti, az üzletekben a zacskós tej 1,60–1,70 hriv­nyába kerül literenként, a tartósított dobozos tej ára pedig 2,80–3 hrivnya között mozog.

B. J.