„Semmiből egy új, más világot teremtettem”

Aknaszlatina: idén is lesz matekverseny

2003. november 28., 01:00 , 150. szám
Benedek Imre

A címben idézett mondatot Bolyai János híres erdélyi magyar matematikusnak tulajdonítja a tudománytörténet. Az 1989-ben önállóvá vált aknaszlatinai magyar középiskola is ezen jelmondattal fogott neki az intézményépítésnek, aminek mára meglett a kézzelfogható eredménye.

– Iskolánk 1992. május 25. óta viseli Bolyai János nevét – mondja Benedek Imre igazgató. – Akkori célkitűzéseink között szerepelt az iskolához méltó körülmények megteremtése, erős, reál szakirányú képesítést adni végzőseinknek, valamint kinevelni egy „honi” pedagógusgárdát. Mára mindhárom kulcsfeladatnak eleget tettünk.

– Az iskola névadójának emlékére évek óta matematikavetélkedőt is tartanak. Lesz-e Aknaszlatinán idén Bolyai-verseny?

– Természetesen. Ez szép hagyománya iskolánknak. Az esemény előtt, december 6-án Szedlák Ferenc matematikai versenyt szervezünk néhai pedagógusunk, kollégánk emlékére. Bolyai János születésnapja december 15., s az azt megelőző tanítási hetet szenteljük a matematikának. Az utolsó napon, ami rendszerint péntek, vetélkednek a 8–11. osztályosok. Tavaly Bolyai János életútjának dramatikus feldolgozása volt az egyik feladat. A vetélkedő napján, sorsolás útján derül ki, hogy végül melyik osztálycsapatnak melyik életszakaszt kell „színre vinnie”. Ezen­kívül az osztályok képviselői vetélkednek egymással matek-keresztrejtvényfejtésben, acti­vity­ben. Ez utóbbiban a feladvány lehet matematikai fogalom, meghatározás vagy tétel. Bevallom, előfordul, hogy néha nekünk, tanároknak sem „ugrik be” azonnal a megfejtés.

P. Zs.–Sz. Z.