2004-től indul a szak­könyv­vásárlási kedvezmény!

2003. december 19., 01:00 , 153. szám

A határon túli magyarokról szóló törvényben foglaltak értelmében a pedagógusok és oktatók szakkönyvvásárlási támogatásban részesülhetnek. Előreláthatólag 2004-től vehetik majd igénybe ezt a kedvezményt a határon túli magyar pedagógusok. A támogatás azokra vonatkozik, akik érvényes pedagógusigazolvánnyal vagy oktatói igazolvánnyal rendelkeznek.

A szakkönyvvásárlási támogatás Magyarországon, a kijelölt üzletekben érvényesíthető: Budapesten a Kódex Könyváruházban (V. kerület, Honvéd u. 5.), Szegeden a Kazinczy Ferenc Könyvesboltban (Jósika u. 34/a). A kedvezményt a pedagógus a saját Magyar Igazolványának, illetve pedagóguskártyájának felmutatásával veheti igénybe. Amennyiben az érintett pedagógus nem tudja személyesen igénybe venni a kedvezményt, úgy meghatalmazás útján is megkaphatja a szakkönyveket. Egy meghatalmazott legfeljebb két személy részére veheti át a könyvtámogatást. 2004-ben a szakkönyvtámogatás összege 14000 Ft lesz. Ez azt jelenti, hogy a pedagógus vagy oktató ilyen összegben kaphat a megjelölt üzletekben ingyenesen szakkönyveket.

Ahhoz, hogy a kedvezményre jogosultak nevét az üzletek megkaphassák, az OKÉV-nak át kell adnia a vonatkozó személyes adatokat. Ezt azonban csak úgy teheti, ha a pedagógus nyilatkozik arról, hogy ez ellen nincs kifogása. Ezt a nyilatkozatot az újonnan bevezetendő igazolványigénylő űrlap már tartalmazni fogja. Jelenleg azonban minden pedagógusnak, aki igénybe kívánja venni e támogatást, alá kell írnia az adatvédelmi nyilatkozatot, s azt el kell küldenie az OKÉV-nak. (1054 Budapest, Báthory u. 10. Fax: 8103614747030) Csak ezt követően (kb. 3 hét) lehet igénybe venni a támogatást. Az adatvédelmi nyilatkozat az információs irodákban ingyenesen beszerezhető. A kitöltött és aláírt nyilatkozatok az információs irodákon keresztül is továbbíthatók, azonban erre az irodák az ügymenetből fakadóan határidőt nem vállalnak.

A szakkönyvvásárlási támogatás csak érvényes pedagógus/oktatói kártya birtokában vehető igénybe. Felhívjuk az érintettek figyelmét arra, hogy a régi pedagógus- és oktatói kártya érvényessége október 31-én lejárt, azt újra érvényesíteni kell, amihez ki kell tölteni a megfelelő kérelmet. A hosszabbítási kérelem benyújtásához a magyar (hozzátartozói) igazolványon kívül a jelenlegi pedagógusi munkaviszony igazolására is szükség van. A pedagógusigazolvány hosszabbításának ügyében forduljanak az információs irodákhoz.

A KKII