Jogi személlyé alakul az alkuratórium?

Ülésezett az Illyés Közalapítvány Ukrajnai Alkuratóriuma

2004. január 23., 09:00 , 158. szám

Az Illyés Közalapítvány (IKA) csonka ukrajnai alkura­tó­riuma január 17-én a beregszászi református püspöki hivatalban tartotta idei első ülését.

A testület mindenekelőtt javaslatot tett az alapítvány 2004. évi kárpátaljai pályázati kiírásának szövegére, amit a központi kuratórium előreláthatólag január végéig fogad majd el, az új típusú pályázati űrlapokkal egyetemben.

A korábbi évek támogatási stratégiájához képest új elemnek tekinthető, hogy nagyobb hang­súlyt kapnának az önkor­mány­zati projektek, ezen belül a tele­pü­lés­fejlesztési programok, illetve a szociális tevékenységet foly­tató civil szervezetek támo­ga­tása. Megfigyelők szerint félő, hogy a támogatáspolitikai stra­tégia vál­tozásának következtében a jö­vőben az alapítvány állami fela­datnak minősülő célki­tűzé­se­ket is támogathat majd a helyi ma­gyar­ság valós, az ukrán állam által nem támogatott szükségleteinek rová­sára.

Az alkuratórium ez évi működésével és a pályáztatás rendjével kapcsolatos kérdések megvitatását követően szó volt az alkuratórium jogi személlyé történő átala­kí­tá­sáról is. Mint Zu­bánics László, az alkuratórium titkára lapunknak elmondta, az IKA Ukrajnai Al­ku­ratóriuma eddig a magyarországi főkuratórium megbízásából látta el feladatát, Ukrajnában nem volt be­je­gyez­ve. A tanácskozás résztvevői ezen szeretnének változtatni, s e célból javaslatokat dolgoztak ki, előrelépés viszont nem történt, mivel a javaslatokat a főkuratóriumnak kell jóvá­hagy­nia.

Mint emlékezetes, az ukrajnai alkuratórium tavaly őszi alakuló ülése után a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kár­pát­al­jai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola, valamint a KMKSZ Ifjúsági Szervezete az IKA képviselőinek az alkuratórium meg­alakításába való beavatkozása miatt a demokratikus állapotok helyreállításáig felfüggesztették tagságukat a testületben, miáltal annak jelenleg csupán UMDSZ-es tagjai vannak.

(Az IKA válságára utaló jel lehet a Magyar Nemzet múlt heti értesülése, miszerint a névadó költő lánya egy időre fel­füg­gesz­tette tagságát a kura­tó­rium­ban az alapítványban történtek miatt.)

ferenczi–ntk