Szép, ami szép

Lakástextília

2004. január 23., 09:00 , 158. szám

A karácsonyi vásárlási láz elmúltával is érdemes szem előtt tartani, hogy az ajándék nemcsak mutatós, de időnként praktikus is lehet. Példának okáért, nem tévedhetünk nagyot, ha ajándék gyanánt egy elegáns függönnyel, mutatós ágyneművel, netán egy egészséges párnával lepjük meg szeretteinket.

Bár ma már roskadoznak az árutól az üzletek polcai, egyáltalán nem könnyű igazán jó ajándékot választani. Pláne, ha az új főnök, netán a leendő meny, anyós a „célszemély”. Meglepetést szerezni persze akkor sem egyszerű, ha éppen a sokadik házassági évfordulóról vagy közös karácsonyról van szó.

A figyelmes „üzletjárók” tapasztalhatják, hogy a különböző lakástextíliákra szakosodott kisebb-nagyobb üzleteknek manapság meglepően gazdag az áruválasztéka. A függönytüllök és kísérő drapériák például annyira változatosak, hogy a célirányosan betérő, határozott vásárlási szándékkal rendelkező érdeklődők is gyakran „belebizonytalanodnak” a korábban nem látott bőségbe.

Számos anyagfajta, színárnyalat és díszítéselem „csábítja” a vevőt. A klasszikus tüll ma is fehér, ám ugyancsak nagy keresletnek örvendenek a sárga, bézs színárnyalatok. A sötétebb színeket kedvelő fiatalabb korosztály a vörös, szürke, zöld, kék különböző árnyalatai között választhat.

Mint megtudtuk, a boltjainkban kapható minőségi tüllöket Törökországból importálják. Stan­dard méretben hosszúságuk 2,80 m, de van 3,5 méteres, extra méretű függöny is. A legdrágább anyagfajták egyike az organza. Ennek értéke, dekoratív jellegétől függően, méterenként 140-től 300 hrivnyáig terjed. A tüll és a kapron valamivel olcsóbb, ezek értéke anyagfinomságtól, díszítéstől függően 45-70 hr/m. A honi gyártmányú egyszerű tüllök ára szélességtől függően 4-6, 12-20 hrivnya között mozog. A kísérőfüggönyök, drapériák métere átlagosan 35-60 hr.

Egyes szaküzletek katalógus szerinti méretre varrást is vállalnak. Októbertől januárig rendszerint különlegesen sok a megrendelésük, de legkésőbb két-három napon belül minden rendelésnek eleget tudnak tenni. Az egyik üzlet eddigi leggálánsabb magánmegrendelője egy három méter magas, duplaszéles ablakra tervezett dekoratív függönyért 2500 hrivnyát fizetett (ami magában foglalja a varrást is). Középértéknél maradva – tüll 70 hr/m, kísérőfüggöny 60 hr/m. Egy normál méretű ablakra számítva tehát kb. 1000-1200 hrivnyába kerül a függönyvásár varratással együtt.

Kanapé- és hálóágytakaró, ízléses ajándékcsomagban, 200-400 hrivnya értékben kapható. Ugyanennyibe kerül a kétszemélyes, fényes szálú atlaszágynemű, ami rendszerint az újházasok ajándéka.

Az ágy fontos kelléke a párna, paplan. Az egyik ungvári belvárosi szaküzletben minőségi, Billerbeck (neves német márka) termékekre bukkantunk. A különböző méretű párnák, paplanok töltőanyaga lehet tollpihe, tiszta pihe, gyapjú, félgyapjú, ill. antiallergén anyag. Ezen párnák értéke 55-300 hriv­nya, a paplanoké 60-660 hriv­nya között mozog. A legdrágább paplan mérete 2mx­2,20m, töltőanyaga 100%-ban lúdpihe. A tokhuzat anyaga nagyon vékony, finom szövésű. A gyártó ajánlása szerint ötévenként célszerű lecserélni a párnákat, mivel ennyi idő alatt a legtisztább lakásban is telítődnek porral, elhalt bőr- és hajszálmaradványokkal, mikroszkopikus atkákkal.

Az ágyneművásárlók sem panaszkodhatnak a választékra. Az egyszerű lepedők ára mérettől függően 20-45 hr; párnahuzat 12-20, paplanhuzat 35-50 hriv­nyáért kapható. Az ágyneműkészletek ára 65-90-110 hr között mozog (2 párnahuzat, lepedő és paplanhuzat). Jó tudni, hogy már nálunk is kapható az a paraf­fin­gőzzel átjáratott anyagfajta, amely gyűrődésmentes és a gyártó szerint száz mosást követően is megtartja eredeti állagát, tartását.

Végül a törülközők között is érdemes szétnézni. A piacokon kapható kínai áru, bár olcsó, minőségében messze alatta marad a honi, pl. donyecki manufaktúrák termékeinek. Egyrészt, szinte egyáltalán nem isszák be a vizet, másrészt a silány cérna és ritka szövés okán rövid használat után, esetenként már az első mosásnál szétfoszlanak, elhullatják bolyhaikat.

A minőségi törülközők négyzetcentiméterenként 400-550-600 szövésátfűzésesek. Anyaguk fokozottan nedvszívó és a sokadik mosást követően sem veszít tömörségéből. A minőségnek persze ára van. Egy nagyméretű fürdőlepedő egy kisebb arckendővel 100-115 hrivnyába kerül, a hármas készlet 65-90 hr. A kitartó ajándékkeresők csillagjeggyel díszített kendőt is találhatnak, aminek darabja 29 hriv­nya.

Amint azt az egyik szaküzletben megtudtuk, a hölgyek a „prob­lémásabb” vevők, képesek hetekig vacillálni két azonos értékű-minőségű, ám különböző színű, mintázatú termék között. A férfiak, ha már maguk vásárolnak ágyneműt, egyéb textilcikket, jóval határozottabbak, rendszerint tájékozottak és elsőre pontosan tudják, mit akar­nak.

Popovics Zsuzsanna