Kincseshomok is szórványtelepüléssé vált

KMKSZ-közgyűlés Kincseshomokon

2004. február 6., 09:00 , 160. szám

Múlt szombaton tartotta éves beszámoló közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Kincses­ho­moki Alapszervezete. A falu kultúrházában egybegyűlt tagságot dr. Soós Kálmán, a KMKSZ Ungvári Járási Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte, aki egyben beszámolt a kárpátaljai magyarságot érintő aktuális ügyekről.

A gyűlésen a helyiek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az utóbbi években a megyeszékhely lakói tömegesen „költöztek ki” Kincses­homokra, és mára a falu lakóinak nagyobb része már nem beszél magyarul. Az oktatási-nevelési támogatásra pályázó szülők nehezményezték, hogy a településen még senki nem kapta meg a 2002-ben megpályázott pénzösszeget, és hiába hívják telefonon az új lebonyolítót, senki sem veszi fel a kagylót. Mások azt kérdezték, hogy a magyar igazolvánnyal rendelkezők miért nem részesülnek külön elbírálásban vízumigényléskor.

Komonyi Ibolya alapszervezeti elnök beszámolójában elmondta: az 1990-ben alakult kincseshomoki alapszervezetnek jelenleg 262 tagja van. Az elmúlt évben öt kulturális rendezvényt szerveztek, melyeknek nagy sikerük volt mind a fiatalok, mind az idősebb lakosok körében.

Badó Zsolt