Mindenképpen megálljuk a helyünket!

Alapszervezeti közgyűlés Nagyszőlősön

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

Február 29-én, vasárnap tartotta éves beszámoló közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Nagyszőlősi Városi Alapszervezete. A Nagy­szőlősi Járási Tanács tanácstermében megtartott ülésen közel 250 KMKSZ-tag vett részt, továbbá jelen volt Kovács Miklós, a szövetség elnöke.

A KMKSZ városi szervezete 1989. november 25-én kopjafát avatott a sztálinizmus nagyszőlősi áldozatainak tiszteletére. Kétévi küzdelem után, 1991-ben önálló intézményként megnyílt a Nagy­szőlősi Perényi Zsigmond Középiskola. A város magyarsága 1991 májusában emléktáblát avatott az elhurcolt zsidók emlékére, 1991 novemberében pedig újraavatta báró Perényi Zsigmond eredeti helyén felállított szobrát. 1996-ban a város utcái visszakapták történelmi nevüket. 1999-ben a városi szervezet felavatta Bartók Béla mellszobrát. Az utóbbi két év legfontosabb feladata a státusztörvény végrehajtása volt. Végeredményben a városban 3206-an igényeltek és jutottak magyar igazolványhoz – összegezte a KMKSZ városi szervezetének 15 évét Milován Jolán, az alapszervezet elnöke.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke felszólalásában kiemelte: „A KMKSZ most olyan időszakot él át, amikor számos méltánytalanságot és igazságtalanságot kell elviselnie. Az elmúlt hetekben lezajlott alapszervezeti közgyűléseken azt tapasztaltam, hogy az emberek mindezt egyfajta átmeneti időszakként élik meg, és arra számítanak, hogy rövid távon „jobb idők” köszöntenek ránk. Nincs elkeseredés, nincs csüggedés. Meggyőződésem, hogy ez a mostani helyzet mindenképpen jó arra, hogy megpróbálja az igazakat, s hogy ennek alapján a KMKSZ az elkövetkezőkben még nagyobb, még komolyabb feladatok intézésébe fogjon.”

A fórum résztvevői végül határoztak a szövetség járási és megyei közgyűléseire delegálandó küldöttek személyéről.

ferenczi