„A támogatási pénzek ki lesznek fizetve” – de mikor és kinek?

Sok a csalódott, pénzétől megfosztott pályázó

2004. március 19., 01:00 , 166. szám

Az illetékesek korábban azt ígérték, hogy március 15-ig befejeződik az oktatási-nevelési támogatásként még tavaly megítélt pénzek kifizetése. Ezzel szemben szinte alig akad olyan kárpátaljai magyar település, ahol ne lenne probléma a kifizetéssel, és ne keltene felháborodást az egyelőre hiábavalónak tűnő ígérgetés.

Kovács Péter, a pályázati pénzek kifizetésével megbízott kárpátaljai szervezet (KAMOT) vezetője kérdésünkre kedden azt nyilatkozta, hogy a hét folyamán valamennyi kifizetésre jogosult pályázó meg fogja kapni a pénzét, míg az ez évi pályázat kiírása március huszadika után várható.

Amint arról korábban már beszámoltunk, számos pályázó adatai egyszerűen eltűntek, miután az Illyés Közalapítvány (IKA) a pályáztatást lebonyolító KMPSZ helyett más szervezetet bízott meg a megítélt támogatások kifizetésével. A falvanként esetenként több tucatnyi „elveszett” pályázat közül néhány időközben „előkerült”, és a szülők meg is kapták a pénzüket, a legtöbben azonban – bár benyújtották az új lebonyolítóhoz pályázati űrlapjuknak a KMPSZ-től rendben megkapott fénymásolatát – továbbra is hiába várnak a kifizetésre. A munkácsi járási Szer­nyéről pl. 22 pályázó neve nem szerepelt az IKA címlistáján, melyet az az új lebonyolítónak küldött meg. Néhány szülő megpróbálta menteni a menthetőt, minden lehetséges dokumentumot „pótolt”, ám pénzt a mai napig nem kapott.

A rahói járási Gyertyánligeten 25 szülő kapott támogatást, 26 nem. Ugyancsak többen várnak a kifizetésre Ungváron, Minajban, Szürtében, Huszton, Fornoson, Nagypaládon, Beregszászban, Csapon, Rahón stb.

A tájékozatlanság és fejetlenség miatt sok esetben a szülők béketűrése is elfogy. A kellemetlenségeknek, a viszálykodásnak, a rágalmazásoknak, a lebonyolító megváltoztatására irányuló egész politikai manővernek (vagy nevezzük, ahogy akarjuk) pedig több tucat kárpátaljai magyar család issza meg a levét, akik két év után nemcsak hogy a pénzükhöz nem jutnak hozzá, de lélekben is nagyot csalódnak a mostanság igencsak gyakran emlegetett „nemzeti ös­sze­­fogásban”.

Popovics Zsuzsanna