A legnagyobb szenvedésben is dicsérni az Urat

Karol Wojtyła darabjának bemutatója Ungváron

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

A lembergi Voszkre­sziny­nya egyházi színtársulat II. János Pál pápa Jób című színdarabját adta elő a Megyei Zenei-Drámai Színházban április 4-én, virágvasárnap. A Jaroszlav Fedorisin vezette társulat Ukrajna egyik kiemelkedő színháza, mely rendszeresen vendégszerepel külföldön.

A Jób ószövetségi történetét feldolgozó színdarabot 1940-ben, Lengyelország fasiszta megszállásának idején írta Karol Wojtyła – a későbbi II. János Pál pápa –, s ez a szerző legelső ilyen jellegű írása. A színdarabból készült előadás hangsúlyozza ember és Isten kapcsolatát, pél­dázata annak, hogy bűnbánatot gyakorolva a legnagyobb szenvedések közepette is képesek lehetünk dicsérni az Urat.

Milan Sa­sik püs­pök, a Munkácsi Gö­rög Katolikus Egy­házmegye apostoli kormányzója az előadást követően elmondta: az 1940-ben született színdarab napjainkban is időszerű és a mai kor emberének is tanulságos. Az előadáson jelen volt Keresztes Szilárd, a Haj­dú­do­rogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke, továbbá számos kárpátaljai egyházi vezető.

Váradi Natália