Mi bántja az UMDSZ elnökét?

Gajdos magyarázatot kér, Németh válaszol

2004. április 16., 10:00 , 170. szám

Nyílt levélben kért magyarázatot Bugár Bélától, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökétől Gajdos István, az ukrán parlament szociáldemokrata képviselője, egyben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, mert szerinte Duray Miklós, az MKP alelnöke sértő kijelentéseket tett rá és az UMDSZ-re a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) minapi közgyűlésén. A levélre a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz –MPSZ) közleményben reagált.

Gajdos levelében kiemelte: a határon túli magyar közösségek életébe, a magyar politikai tömörülések belügyeibe való be nem avatkozás elfogadott és széleskörűen támogatott elvét rúgta fel – nem először – az MKP alelnöke, Duray Miklós Ungváron a KMKSZ 15. küldöttgyűlésén, amikor az MKP nevében egyebek mellett kijelentette: "Ezért önöket úgy üdvözlöm, hogy önök képviselik a kárpátaljai magyarság kilencven százalékát. Szeretettel köszöntöm Kovács Miklós urat, aki annak ellenére, hogy meg lett fosztva a parlamenti mandátumától, a mi szemünkben ő a kárpátaljai magyarság parlamenti képviselője". "Érdekelne bennünket, hogy milyen statisztikára alapozva hangzott el ez a kijelentés, illetve hogy az MKP alelnökének – mellesleg szlovákiai parlamenti képviselőnek – jogában áll-e megkérdőjelezni a kárpátaljai választópolgárok akaratát, illetve az ukrajnai bíróság döntését" – fogalmazott a kárpátaljai politikus. "Érdekelne bennünket az is, hogy Duray Miklóst feljogosította-e az MKP vezetése arra, hogy az UMDSZ-re és személy

emre egyaránt dehonesztáló kijelentéseket tegyen Ungváron" – tette fel a kérdést Gajdos István az MTI által idézett levelében.

A levélre a Fidesz–MPSZ nevében Németh Zsolt, a párt frakcióvezető-helyettese közleményben reagált, melyet az Országos Sajtószolgálat közölt, megdöbbenésének adva hangot a Duray Miklóst támadó nyílt levél kapcsán. "Érthetetlen számunkra, hogy Gajdos – miközben arra az alapelvre hivatkozik, hogy nem szabad beavatkozni a határon túli magyar közösségek életébe – azért támadja Durayt, mert felszólalt a KMKSZ közgyűlésén. Érthetetlen az a vád is, hogy az UMDSZ-re, illetve személyesen Gajdosra dehonesztáló megjegyzések hangzottak volna el, ugyanis – fölöttébb diplomatikus módon – egyáltalán nem történt említés róluk" – áll a közleményben.

"A KMKSZ, amely a 160-200 ezer fős kárpátaljai magyarság körében 42 ezer taggal rendelkezik, a Kárpát-medence legszervezettebb magyar erejének tekinthető. Elnöke, Kovács Miklós a legutóbbi ukrajnai választások alkalmával veszítette el parlamenti mandátumát. A Fidesz egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a választások lebonyolításának demokratikus volta megkérdőjelezhető.

A KMKSZ közgyűlésén több határon túli magyar szervezet és a magyar kormány képviselője is jelen volt, akikkel együtt az ünnepi és jubileumi esemény kiegyensúlyozottságát és konstruktivitását tanúsítjuk és üdvözöljük" – fogalmaz a dokumentum.

ntk–MTI