Mire szavaztak a szocdemek?

Magyar parlamenti képviselet Ukrajnában

2004. április 16., 10:00 , 170. szám

Ukrajna elnöke a napokban aláírta az új – teljes egészében listás – választási törvényt. Így befejezett ténnyé vált, hogy a kárpátaljai magyarok nem juthatnak többé önálló parlamenti képviselethez.

Az eddigi választási rendszer sem adott garanciát arra, hogy magyar képviselője legyen az ukrán parlamentnek, a magyarlakta területeket is magában foglaló egyéni választókörzet azonban legalább ennek lehetőségét biztosította. Az 1998-as és a 2002-es parlamenti választásokon a 72-es számú körzet játszotta ezt a szerepet a maga 180 ezer körüli szavazójával, akiknek mintegy a fele magyar nemzetiségű.

E mandátum megszerzéséért legutóbb igen kiélezett küzdelmet folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Szociáldemokrata Párt (egyesített) (ukrán rövidítése SZDPU(o)). A kampány egyik fontos témájává vált az a kérdés, biztosíthat-e megfelelő képviseletet a kárpátaljai magyarságnak egy ukrán pártszínekben mandátumhoz juttatott honatya?

A probléma súlyát a szocdemek is érzékelték, ezért máig komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy magyar nemzetiségű képviselőjük, Gajdos István alá tömegszervezetet toborozzanak. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nevű egyeztető fórumot ennek jegyében alakították át oly módon, hogy annak egyéni tagsága is lehessen. A jelenlegi magyar kormányzat a maga részéről a Magyarország által finanszírozott projektek átjátszásával (státusirodák, az Illyés Közalapítvány kárpátaljai alkuratóriuma, oktatási-nevelési támogatás kiközvetítése) járult hozzá a szocdemek nemzetiségi frontemberének "megmagyarosításához".

A választási törvény napirendre kerülése most olyan helyzetet teremtett, amikor a szocdem és a magyar érdekek élesen szétválnak. Az SZDPU(o) a választási törvény átalakításának élharcosa, mert az része az ország politikai rendszerét átalakító reformnak. Maga a reform az elnöki hatalom meggyengítésére irányul, mert valamennyi esélyes elnökjelölt a szocdemek ellenfelének számít. Igaz szocdem tehát nem lóghat ki a sorból egy ilyen, a pártja számára létfontosságú döntésnél. Így történt, hogy Gajdos István, a magyarság képviselőjének titulált szociáldemokrata képviselő a választási törvény elfogadásakor a kárpátaljai magyarság érdekei ellen szavazott a parlamentben. Azt, hogy a kárpátaljai magyaroknak miért nem érdeke, hogy megfosszák őket az önálló parlamenti képviselet lehetőségétől, nem kell részletezni.

A 2002-es választások után két évvel tehát le lehet zárni a vitát arról, lehet-e teljes értékű képviselete a kárpátaljai magyaroknak az SZDPU(o) által. Egyúttal a történelemkönyvekben is egyértelműbbé vált annak az eseménynek a datálása, mikor veszítette el a közösség a parlamenti mandátumát: 2002-ben, amikor az átkerült az ukrajnai egyesített szociáldemokrata párthoz.

ntk