Egy kis fájdalomdíj

Folytatódik a szovjet bankbetétesek kárpótlása

2004. április 30., 10:00 , 172. szám

A 2004. évi állami költségvetésből 500 millió hrivnyát utaltak ki az értékét vesztett lakossági bankbetétek után fizetendő kompenzáció céljára.

A szóban forgó összegből 390 millió hrivnyát, azaz az összeg 78 százalékát fordítják a betétesek kompenzálására. Sajnos nem minden betétes részesül az 50 hrivnyás kompenzációban, csak azok, akik az elmúlt két évben nem jutottak hozzá. A Takarékbank fiókjaiban már kezdetét vette a kompenzáció kifizetése.

100 millió hrivnyát, azaz a teljes összeg 20 százalékát fizetik ki az 1997 és 2004 között elhunyt betétesek örököseinek. A számukra fizetendő összeg egyénenként 150 hrivnyát tesz ki. Itt ugyanaz a helyzet, mint az 50 hrivnyás kompenzáció esetében – csak azok kapják meg, akik nem részesültek ilyen juttatásban az utóbbi két év során.

Idén először kárpótolják a hajdani Ukrderzssztrah biztosítótársaság egykori ügyfeleit, akiknek pénze odaveszett a társaság felszámolásával. Erre a célra 10 millió hrivnyát utalnak ki, ami mintegy két százalékát teszi ki az idén kárpótlásra szánt félmilliárd hrivnyának. A károsultak e csoportja egyenként 150 hrivnyás kompenzációban részesül.

Baráth József