"Az Úr kegyelméről énekelek örökkön örökké" (Zsolt. 89,2)

VI. Kárpátaljai Római Katolikus Egyházzenei Találkozó

2004. május 28., 10:00 , 176. szám

Ezzel a mottóval került megrendezésre immár hatodízben a Római Katolikus Egyházzenei Találkozó a munkácsi Szent Márton-székesegyházban május 22-én. Az eseményen 9 felnőtt- és gyermekkórus vett részt, valamint egyházzenei koncertre, szakmai találkozóra is sor került.

Az egybegyűlteket Szvirida János, a Munkácsi Római Katolikus Egyházközség kórusának vezetője, a találkozó főszervezője köszöntötte, külön üdvözölve a Bécsben szolgáló Béres György atyát, a magyarországi Gregorián Társaság elnökét, aki a nap folyamán érdekes előadást tartott a gregorián dallamok világáról.

Majnek Antal megyéspüspök megnyitójában kiemelte, hogy a hasonló rendezvények a találkozások, a barátságkötések és a szakmai művelődés mellett jó alkalmai a szívből fakadó éneklésnek Isten dicsőítésére, az Úr szolgálatára.

Az ifjabb generáció képviseletében fellépett a viski, huszti és nevetlenfalui gyermekkórus, valamint a beregszászi római katolikus ifjúsági kórus. A felnőttek között a huszti, ungvári és viski egyházközségek kórusai adtak műsort, majd következtek a házigazdák, végül pedig ismert egyházi műveket adott elő az aknaszlatinai Bel Canto kórus.

A délután folyamán koncertet adott a munkácsi muzsikakedvelők alkalmi zenekara, valamint Dobos Szergej hegedűművész és Szabó Viktor Gábor magyarországi orgonaművész. A szentmisét megelőzően lélekemelő, közös énekpróbára is sor került.

A szentmisét Bohán Béla beregszászi plébános atya mutatta be, aki szentbeszédében arra hívta fel a jelenlévő énekesek figyelmét, hogy ők azok, akik mérvadói a helyes és nívós egyházi éneklésnek, és ezt a munkát Isten dicsőítésére és dicsőségére végzik. A résztvevők a személyes élmények mellett oklevélben is részesültek a jól sikerült találkozó emlékére.

-vn-