A növényvédelmi szabályokról néhány szóban

Június a gyümölcsösben

2004. június 11., 10:00 , 178. szám

Amennyiben kártevők és kórokozók felszaporodását tapasztaljuk kertünkben, meg kell kezdenünk az ellenük való védekezést. Sokan permeteznek a kertjükben különböző vegyszerekkel, sőt ezeket a vegyszereket rendszerint keverik is a minél jobb hatásfok elérése végett, ám sokszor az alapvető szabályok betartása nélkül.

Az első és legfontosabb szabály: meggyőződni arról, hogy megfelelő vegyszert használjunk megfelelő időben. A vegyszergyártók feltüntetik a csomagoláson a munkavédelmi és egészségügyi várakozási idejét az adott vegyszernek, ami rendszerint arról tájékoztat, mennyi időt kell várnunk permetezés vagy szennyezés után ahhoz, hogy a növényekkel dolgozni tudjunk, valamint, hogy az adott növény fogyasztható legyen. Ez az idő rendszerint napokban van feltüntetve. Ez a kérdés aktuális azért is, mert megkezdődik a korai gyümölcsök érése és szedése. Nagyon lényeges, hogy az ez idő tájt használt vegyszerek egészségügyi várakozási ideje leteljen még a szüret ideje előtt.

Egy másik lényeges kérdés a szerek keverhetősége. A kombinált permetezés sok előnnyel jár, nagy hátránya viszont, hogy nő a perzselés veszélye, miközben a hatásfok rendszerint csökken. A szerkeverhetőségről az erre vonatkozó táblázatokból tájékozódhatunk. Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy az általunk kiválasztott szerek keverhetők, először mindig a gombaölő szerből kell a permetlevet elkészíteni, ezután, állandó keverés közben, adagoljuk hozzá a rovarölő szert. Csak annyi permetlevet készítsünk, amennyit aznap fel is használunk. Állott permetlékeverékkel nem tanácsos permetezni.

A családi kertek kémiai védekezésének egyik legnagyobb problémája, hogy nemcsak arra a fára jut a permetszer, amelyiket eredetileg permetezni szerettünk volna, hanem a szomszédos fára is, amelyik esetleg nem is ugyanaz a fajta, valamint köztes növényre is kerülhet a vegyszerből. Ez a veszély akkor is fennáll, ha el vannak különítve az egyes növénycsoportok. Ezért ajánlható, hogy óvatosságból az esti szélcsendes órákat válasszuk a permetezésre. A szerek is jobban hatnak ilyenkor és nem perzselnek, mint a tűző napon. A permetezés során alaposan nedvesítsük be a lombot és a fás részeket, arra azonban ügyeljünk, hogy a kelleténél több permetszert ne pazaroljunk. Az esetleges köztes növényeket ajánlott letakarni, és a takarást csak a permetszer felszáradása után távolítsuk el.

A növényvédelmi szabályok betartása lényeges! A helytelen vegyszerhasználat nagy veszélyekkel jár mind a növény, mind pedig más élőlény számára.

M. B.