Mezőgecse: csak konzerválásról van szó?

Lokátorokat telepítenek Mezőgecsébe?

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

A helybéliek elmondása szerint radarberendezéseket szállítanak a beregszászi járási Mezőgecse melletti légvédelmi alakulat területére, ami jogos aggodalmat és felháborodást kelt a település lakosságában.

Mint Badak Sándor polgármester a Kárpátaljának elmondta, beadvánnyal fordult a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökéhez, mivel azon kívül, hogy a Lemberg (Lviv) megyei Sztrijből érkeznek a radarok, semmilyen más konkrétumot nem tudnak arról, mi történik a település közvetlen közelében. Szavai szerint a katonák csupán annyit mondanak, hogy nem helyezik üzembe a berendezéseket.

A polgármester leszögezte, hogy a falu közösségének a telepítéssel kapcsolatos ellenérzése, illetve aggodalma ellenére sem kívánnak alaptalanul tiltakozó akciókat szervezni. Ugyanakkor a járás vezetésének címzett levelet – melyben kifejezik a település lakosságának tiltakozását a radartelepítés ellen, és kérik a telepítés célszerűségének kivizsgálását – a honvédelmi minisztériumhoz továbbították, ám onnan a mai napig nem érkezett válasz.

Olekszandr Szvarnickij hadnagy tájékoztatása szerint nincs szó a radarállomások cseréjéről. Mint elmondta, egy felszámolt Lemberg megyei alakulat személyi állományát a mezőgecsei alakulathoz csatolták, s ide szállították az ottani kiöregedett radarokat is, ezeket azonban nem kívánják működtetni, csupán konzerválásukról, megőrzésükről van szó. A lakosság ugyanakkor gyanakvó, mint mondják, érthetetlen, miért kellett az "ócskavasat" Lemberg megyéből éppen Kárpátaljára, az ukrán–magyar határ közvetlen közelébe szállítani.

Ami egyébként a radarok működését illeti, Szvarnickij elmondása szerint a berendezések sugárzási szintje nem jelent veszélyt a lakosság egészségére, a helybéliek azonban információ hiányában egyelőre ezt a magyarázatot is kétkedve fogadják.

Baráth József