Miért nem térítik vissza az ECDL-bizonyítvány teljes árát?

Olvasóink kérdezték

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

Az elmúlt napokban többen jelezték szerkesztőségünkben, hogy érettségiző gyermekük részt vett az Európai Számítógép-használati Jogosítvány (ECDL) ingyenes megszerzésére hirdetett pályázaton, de a pályáztató most mégsem téríti számukra vissza a jogosítvány megszerzésének teljes díját (vizsgakártya és vizsgadíj).

"Gyermekem a Nagydobronyi Református Líceumban végezte el az ECDL-tanfolyamot. Ahhoz, hogy vizsgához engedjék, még 2003 novemberében vásároltunk egy 5 500 Ft értékű vizsgakártyát. Miután ez év tavaszán a lányom is jelentkezett az "Esélyt a jövőnek Kárpátalján" pályázatra, a pályázati kiírás alapján arra számítottunk, hogy visszakapjuk mind a vizsgakártya díját, mind a vizsgánkénti 1 500 forintot. Nagy volt a csalódás, amikor Beregszászban, az ECDL-vizsgaközpont irodájában a pénz kifizetése helyett arról tájékoztattak, hogy csak annak a 3 vizsgának a díját áll módjukban visszatéríteni, melyekre a pályázat meghirdetése után került sor, a korábban vásárolt vizsgakártya díját pedig egyáltalán nem fizetik meg. Én ezt nem tartom igazságosnak, mert a pályázati kiírásban nem ez szerepelt" – ad hangot véleményének egy nagydobronyi anyuka.

A pályáztatást az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) végezte. A program felelőse Makuk János, az UMDSZ informatikai szakbizottságának elnöke, aki a felvetett problémával kapcsolatban megkeresésünkre elmondta, hogy akinek a pályázat kiírásakor már volt vizsgakártyája, annak visszamenőleges hatállyal nem áll módjukban visszatéríteni annak díját. Ugyanez vonatkozik a vizsgadíjakra is. A pályázóknak azon vizsgák díját térítik meg, melyekre a pályázati kiírás megjelenése után került sor. Akinek öt vizsgája maradt, az 7 500 forintot kap, akinek három, az 4 500-at, akinek egy, az 1 500-at. Arra vonatkozóan, hogy mikor vehető át a pályázat alapján elnyert támogatás, az elnök úgy nyilatkozott, hogy a kifizetés folyamatos, aki a vizsgákon megfelelt, az a beregszászi irodában felveheti a neki járó összeget.

A nevezett pályázatban minden olyan diák részt vehetett, aki a 2003-2004-es vagy 2004-2005-ös tanévben fejezte be középiskolai tanulmányait és kötelezettséget vállalt arra, hogy az ECDL vizsgafeltételeit 2004. 12. 01-ig teljesíti. A pályázati kiírás 5. pontjában az áll, hogy "Minden sikeres és a feltételeket teljesítő pályázónak az ECDL-vizsgakártya és a 7 vizsga vizsgadíja téríthető vissza (tanfolyamok részvételi költségét és az esetleges pótvizsgákat nem áll módunkban finanszírozni)".

A pályázati kiírás szövege tehát úgy fogalmaz, hogy a vizsgakártya és a vizsgák díja "visszatéríthető". Valószínűleg ez a feltételes módú, nem egészen pontos megfogalmazás téveszthette meg azokat a pályázókat, akik a vizsgadíj teljes összegének megtérítésére számítottak.

-nagy-