Szállodaipar: hiánycikk a jó szakember

Négycsillagos szállodák is vannak Kárpátalján

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

Kárpátalján az utóbbi években számos színvonalas szálloda, motel épült, és a korábbi "nagyszállodák" is igyekeztek fejlesztésbe invesztálni, hogy eleget tegyenek az igényes vendégkör elvárásainak. Egy szálloda szakszerű megtervezése-építése azonban még csak a kezdet, a színvonalas vendéglátáshoz a széles körű szolgáltatások biztosítása, a szakképzett személyzet is hozzátartozik. A hoteleknek emellett a szigorú állami szabvány- és követelményrendszernek is meg kell felelniük.

1999 októbere óta minden étkeztetést/szállásadást végző vendéglátó-ipari létesítménynek kötelezően rendelkeznie kell úgynevezett állami "szertifikáttal". Az engedélyeket a szabványügyi, metrológiai és szertifikációs központ állítja ki. A szertifikát kiváltása azonban nem egyszerű folyamat.

– Első lépésként módszertani konzultációt folytatunk a hozzánk forduló szállodavezetőkkel, menedzserekkel, mivel az a tapasztalatunk, hogy a szállodaépítő/üzemeltető vállalkozók kevéssé ismerik a szállodaipari alapkövetelményeket, szabványokat – mondja Viktor Zsurakovszkij, a Kárpátaljai Regionális Szabványügyi Metrológiai és Szertifikációs Központ osztályvezetője. – Sokszor elmondjuk, hogy egy kész szállodát nehezebb és költségesebb a szabványokhoz igazítani, mint eleve azokhoz mérten létrehozni.

A szertifikációs munka megkezdéséhez a szállodának 35 különböző hivatalos okmányt, illetve működtetési engedélyt kell felmutatnia, pl. közegészségügyi, tűzbiztonsági, villamossági, kommunális, liftüzemeltetési, technikai-felügyeleti engedélyeket.

– Az állami szolgálatok a szállodákat is évente ellenőrzik, rögzítik az esetleges hiányosságokat. Az átlagvállalkozó ilyenkor konstatálja, hogy ez meg ez nem felel meg a szabályoknak, aztán szépen elfelejti az egészet. A szertifikálásnál ugyanakkor mindez előjön, és kénytelen-kelletlen, de minden hiányosságot pótolni kell. Az engedélyek mellett a szállodának szerződése kell legyen szemételszállításra, kártevőirtásra, autóparkoltatásra/őrzésre és egyéb szolgáltatásokra. Ezek azonban még mindig csak alapkövetelmények (ezeknek mindennemű szállónak, szállásadóhelynek meg kell felelnie), az emelt szintű szállodákra további követelmények vonatkoznak – mondja a szakember.

A vállalkozó maga deklarálja, milyen szertifikátnak felel meg a szállodája, a szabványügyi központ csak megerősíti azt. A szertifikált, ám csillagfokozatra pályázó szállodákat további egy évig ellenőrzi/felügyeli a szabványügyi hivatal. A megítélt minősítés két évig érvényes, ezt követően újra kérvényezendő. Amennyiben a szállodát időközben fogyasztói panasz éri, a hivatal "nem tervezett" ellenőrzést is végezhet.

– Ötcsillagos szállodával Kárpátalja egyelőre nem büszkélkedhet. A központ jelenleg 14 ungvári szállodával dolgozik, ebből 11 rendelkezik szertifikáttal, három esetében folyamatban van a kérvényezés. A Vaszil Makar vezette Druzsba szálloda volt az első szertifikált szálloda a megyeközpontban, amely azóta is megfelel az elnyert minősítésnek. A megyeszékhely négycsillagos szállodái: Izumrud, Eduard, a nemrég kibővített Duett most pályázik erre a minősítésre. Háromcsillagos szállodák: Druzsba, Inturiszt Zakarpattya; kétcsillagos az Uzshorod és az Atlant. Munkácson négycsillagos a Zirka, háromcsillagos az Alfa, a Langer.

Hogy mit "tud" egy négycsillagos szálloda? Valamennyi helyisége légkondicionált, van liftje (egy a vendégeknek és egy szolgálati), többszobás apartmanja, működik benne étterem, kávézó, koktélbár vagy éjszakai mulató, ajándékbolt vagy újságot/dohányárut árusító üzlet, rendelkezik úszómedencével és/vagy szaunával, edzőteremmel stb. Ami a szállodai szobát illeti, ajtaja biztonsági záras, a szoba hangszigetelt, a fűtés/légkondicionálás egyénileg szabályozható. A szobában van minibár, mini-páncélszekrény, színes tévé, ébresztőóra, városközi és nemzetközi telefonvonal. A fürdőszobában kötelező a kád, apartmannál a plusz illemhelyiség. Szolgáltatások: az emelt szintű szálloda éjjel-nappal köteles biztosítani londinert, szobaszervizt, pénzváltást. További szolgáltatások: személygépkocsi-bérlés/javítás; mosoda/vegytisztítás 12 órán belül, vasalás 1 órán belül, ágyneműcsere, cipőtisztítás naponta. Biztosítani kell fénymásolási, internet-hozzáférési lehetőséget, gépírói-, titkári-, fordítói- és egyéb üzleti szolgáltatást, valamint kvalifikált turistavezetőt.

Az európai rendszerben a szoba ára legfeljebb a reggelit tartalmazza; az átutazó vendégeket fogadó szállodák többsége így üzemel. A kárpátaljai hotelek/motelek rendszerint saját éttermet működtetnek, ahol az étlap mellett a vendég egyéni kívánságait is teljesítik. Az egyik jól menő ungvári szálloda séfje szerint nincs olyan ételkülönlegesség, amit ne tudnának a vendég asztalára varázsolni. "Időnként előfordul, hogy valamely különleges hozzávalóért futárt kell szalajtani a szomszédos Magyarországra, de három órán belül bárminemű extra ínyencség a szakács keze alá kerül" – mondja.

"Az emelt szintűnek minősített hotelek sokat dolgoznak azért, hogy minden tekintetben megfeleljenek mind az állami elvárásoknak, mind a vendégek igényeinek. Közös problémájuk viszont a képzett, elhivatott személyzet hiánya. A pincér, bárpultos, portás tanulandó szakma, gyakorlása komoly szaktudást, magas intelligenciát igényel. Nyugaton a kvalifikált személyzet a minőségi vendéglátás alapja. Nálunk lassan kikopnak a mindenben jártas "régi rókák", míg a mai szakiskolákból kikerülő fiatalok felkészültsége, mondhatni, eléggé "harmatos". Sok szállodában tapasztaljuk, hogy hiányzik a vendéglátáshoz nélkülözhetetlen minőségi munkaerő" – mondja végezetül a szakember.

Popovics Zsuzsanna

Szálloda/hotel – vendéglátó-ipari létesítmény, mely szállást, étkezést és egyéb szolgáltatásokat kínál átutazó, üdülő vagy bennlakó vendégeknek. Az autóval utazók a hasonló rendeltetésű moteleket vehetik igénybe.

A vendégfogadók időtlen idők óta szolgálták a kereskedőket és más utazókat. A kereskedelem középkori fellendülése nyomán Európában mindenfelé elszaporodtak a vendégfogadók.

A vendéglátás igazi fejlődését a XIX. századi ipari forradalom segítette elő, Anglia tiszta és kényelmes fogadói mintaképpé váltak az egész világ számára. A modern szálloda kialakulása nagyrészt a vasúti utazásnak köszönhető. A régi kocsiutak mentén álló vendégfogadók feleslegessé váltak, míg a vasútállomások közelében sok új és nagy, nyereséggel működő hotel épült.

A városokban megjelentek a luxusszállodák; itt a mércét 1889-től a londoni Savoy Hotel jelentette saját elektromos hálózatával és sokféle szolgáltatásával. A vendéglátás újabb mérföldköve volt a buffalói (USA) Statler Hotel megnyitása 1908-ban, mely számos kényelmi újdonságot és szolgáltatást vezetett be.

A 3000 szobás chicagói Stevens Hotel az 1960-as évek végéig, a moszkvai Rosszija Szálló megnyitásáig a világ legnagyobb szállodája volt. A II. világháború után már egész szállodaláncok épültek, ami hatékonyabbá tette a beszerzés, értékesítés és helyfoglalás intézését.