A hirtelen bőrégésről

2004. június 25., 10:00 , 180. szám

"Faluhelyen azt tartják, hogy a nap okozta hirtelen bőrégés legjobb ellenszere a friss tejfel vagy tojásfehérje, esetleg étolaj. Igaz ez?" – kérdezi egyik olvasónk.

Aki válaszol: dr. Bihari Pál ungvári családorvos.

– Egészségügyi szempontból a bőr nap okozta "leégése" egyenértékű bármilyen más hő okozta bőrégéssel. Az érintett bőrfelületet semmilyen zsírtartalmú szerrel nem érdemes kenegetni, mert az hosszabbítja a bőr hegesedését, sőt fertőzést is okozhat.

A legfontosabb teendő: lehűteni a túlhevült testfelületet. Ez lehet hideg zuhany, vagy használható e célból hűtő gél, spray is. Ezután hűvös helyen pihenjen a beteg, és szükség esetén kapjon fájdalomcsillapítót.

Normál napozás esetén se feledjük, hogy negyedóránál tovább nem tanácsos a napon tartózkodni. A túlzott napozás kiszárítja a bőrt, ami már rövid távon is ráncosodáshoz vezet. Napozásnál mindenkinek ajánlott a naptej, napolaj használata, napozás után pedig érdemes lezuhanyozni, majd hidratáló krémmel bekenni az egész testfelületet. Fontos továbbá, hogy a fejet védjük a tűző napsugaraktól, különben könnyen kialakul a napszúrás, a hőguta.

pzs