Bűnügyi nyomozók: Állandó készültségben

Akik sosem kapcsolják ki a mobiltelefont

2004. július 23., 10:00 , 184. szám

Véres leszámolás, családon belüli erőszak és gyilkosság, szervezett rablótámadás és egyéb hátborzongató esetek - legtöbbünk számára szerencsére csak az amerikai piff-puff filmekből ismerős az ilyesmi, ám élnek közöttünk olyanok, akiknek munkája "a bűncselekmények megelőzése, felderítése és közvetlen kivizsgálása". Ők a nyomozók, a bűnügyi nyomozóosztályok éjjel-nappal szolgálatban lévő munkatársai.

Amennyiben a megye területén bárhol bűncselekményre derül fény, vagy felmerül annak gyanúja, azonnal nyomozócsoport indul a helyszínre: egy vagy több nyomozó, helyszínelő kriminológiai szakértő, illetve súlyosabb bűncselekmény, pl. gyilkosság esetén törvényszéki orvos szakértő.

Ugyanakkor, mint Volodimir Selepec, a megyei belügyi főosztály bűnügyi nyomozóosztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, egy nyomozó munkája nemcsak a már elkövetett bűnügyek felderítéséből áll, de feladata a bűnmegelőzés is. Ez elsősorban a börtönviselt személyekkel való "kapcsolattartást" jelenti, akik a börtönből kikerülve gyakorta nem munkával keresik kenyerüket, hanem legtöbbször újabb bűncselekmények elkövetésével igyekeznek pénzhez jutni.

A statisztikák szerint a megyében elkövetett minden második-harmadik bűncselekmény az ő lelkükön szárad, s ezek az esetek nemegyszer különösen brutálisak.

- Folyó év első felében 20 gyilkosság történt a megyében, köztük némely igencsak véres. Egy szolyvai járási településen például a gyilkos negyven késszúrással végzett áldozatával. Az eset egy hétfői napon történt, a szerencsétlen férfi holttestére viszont csak pénteken bukkantak rá szomszédai. Mindez alaposan megnehezítette a nyomozók dolgát, ám miután a tettes nyomokat hagyott maga után, néhány napon belül sikerült kézre keríteni. Mint kiderült, az elkövető egy kijevi illetőségű, büntetett előéletű férfi, aki egy veszekedésbe torkolló nézeteltérés miatt rántott kést - avat az egyik legborzasztóbb idei gyilkosság részleteibe a vezető nyomozó.

Az idei első fél év legszörnyűbb, s egyben legnagyobb visszhangot kiváltó bűncselekményeként a munkácsi járási Beregszőlős (Lohove) községben elkövetett hármas gyilkosságot tartják számon.

"Egy helybéli család három tagját mészárolták le. Számos gyilkossági ügyben nyomoztam már, de ilyen mennyiségű "friss" vérrel, mint ebben az esetben, még nem találkoztam" - meséli Volodimir Selepec.

Az eset "főszereplője" a pénz, viszonylag sok pénz volt, amit a támadók szerettek volna megkaparintani a 31 éves, valutaváltással foglalkozó helyi fiatalembertől. A símaszkos elkövetők pisztollyal rontottak a sértett otthonába, ahol azonnal meggyilkolták a férfi szüleit, őt magát és 24 éves húgát pedig megkötözték és kínozni kezdték. A fiatal férfi nem árulta el, hol tartja pénzét, így végül őt is meggyilkolták. Az esetet túlélő fiatal lány valószínűleg csak a vakszerencsének köszönheti életét. A tettesek végül közel 5 ezer USA-dolláros zsákmánnyal hagyták el a vérben úszó falusi házat.

A nyomozás során kiderült, a támadást egy 34 éves munkácsi lakos szervezte meg. Ő látta el fegyverrel a végrehajtókat, két lembergi illetőségű, huszonéves férfit. A negyedik tettes, egy 28 éves munkácsi lakos a fuvaros szerepét játszotta. Az őrizetbe vett négy elkövető a kihallgatások során azt állította, nem állt szándékukban meggyilkolni áldozataikat...

Vannak esetek, amikor az elkövető orránál fogva vezeti a rendőrséget, ahogyan az például a perecsenyi járási Poroskő (Poroskovo) településen is megesett. Itt egy juhászbaltával meggyilkolt egyedül álló 90 éves asszony holttestéhez riasztották a nyomozókat.

Hetekig nem volt előrelépés az ügyben, miután a tettes egyetlen nyomot sem hagyott maga után, ráadásul a tett elkövetésének éjszakáján friss hó esett, ami az esetleges lábnyomokat is elfedte. Több nap elteltével terelődött a gyanú arra a helybéli fiúra, aki mindvégig a nyomozók körül sürgölődött, s azt állította, hogy "látta a tettest". Később a nyomozóknak feltűnt, hogy a fiún kívül más nemigen járt el az idős asszony háza előtt, s végül sikerült beismerő vallomásra bírni.

- Nem leányélet ez az életforma. Egy bűnügyi nyomozó "normál" munkaideje 18-20 óra, de bizonyos esetekben a fiúk akár napokig is dolgozhatnak megállás nélkül. A nyomozónak a nap 24 órájában készenlétben kell lennie, és ez alól nem kivétel a vasárnap és az ünnepnap sem. A mobiltelefont például éjjelre sem kapcsoljuk ki.

A magunk alakította becsületkódex szerint, ha valaki "nem elérhető", az egyenértékű a rendőrségi érdek elárulásával, illetve azzal, hogy az illető nem kíván tovább a rendőrségen dolgozni - mondja Volodimir Selepec.

A vezető nyomozó éppen ezért szerencsésnek tartja magát, mivel felesége és két leánya minden nehézség ellenére kitart mellette. Elismeri, sok nyomozó veszíti el családját az állandó hajsza miatt. Állítja, e tekintetben nem túloznak a tévében látható bűnügyi filmek. A nehéz munkakörülmények sok házasságot, baráti kapcsolatot felőrölnek, és ha szakad az a bizonyos húr, akkor a legjobb pszichiáter sem képes orvosolni a bajt.

Baráth József

"Bűnös" számok

A megyei belügyi főosztály bűnügyi nyomozóosztályának adatai szerint 2004 első fél évében 3151 bűncselekményt, ezen belül 21 gyilkosságot követtek el Kárpátalján. Mára valamennyi gyilkosság elkövetője rács mögé került vagy előzetes letartóztatásban van.

Megyeszerte 28 esetben követtek el súlyos testi sértést, 5 sértett belehalt sérüléseibe. Az elkövetőket ugyancsak kivétel nélkül előállították a hatóságok.

Ugyanezen időszakban 20 rablótámadás elkövetői is rendőrkézre kerültek.

Kárpátalján fél év alatt 165 rablásról érkezett bejelentés, 40 esetben eddig nem sikerült a tettesek nyomára bukkanni.

Összesen 1156 lopást követtek el a tárgyalt időszakban, s az esetek 70%-ában eredményesen zárult a nyomozás.

Huszonnégy zsarolásos esetben indult bűnügyi eljárás, és mára valamennyi zsarolót elfogták.

Az elmúlt fél évben összességében több bűncselekményt regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában, ugyanakkor a felderített bűncselekmények száma is nőtt.