Irka-tábor: "Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt"

2004. július 30., 10:00 , 185. szám

Egy hétig szállt az ének, dolgoztak szorgos kezek az Irka-tábor beregszászi turnusának otthont adó Kölcsey Ferenc Szakkollégiumban. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szórványprogramja keretében immár tizedik alkalommal került sor a szórványvidéken élő magyar vagy magyarul tanuló gyerekek nyári jutalomtáborára.

"Az idei, jubileumi táborba több mint hatvan kisiskolás és fiatal érkezett a szórványvidékről Szolyva, Bilke, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Terebesfehérpatak, Rahó, Tiszabogdány, Kőrösmező képviseletében. Voltak táborozóink Munkácsról, Beregszászból, Nagymuzsalyból is. Játszottunk szókincsfejlesztő játékokat, tanultunk magyar népdalokat és gyermekjátékokat, voltak továbbá kézműves foglalkozások, ügyességi versenyek, de mesefilmvetítés, közös hintázás, városnézés is szerepelt a programban. Vendégünk volt Veres Ágota festőművész, Seres Tímea színművész, Olasz Tímea, a református egyház ifjúsági szervezetének (KRISZ) munkatársa" - tájékoztat P. Punykó Mária, az Irka c. gyermeklap főszerkesztője, táborvezető.

A táborban a Rákóczi főiskola tíz nyári pedagógiai gyakorlaton részt vevő diákja foglalkozott a gyerekekkel Kovács Erika, Gergely Éva, Lefler Jolán pedagógusok, valamint Duliskovics Ilona, a szolyvai vasárnapi iskola tanárának irányításával. A gyerekek étkeztetéséről a Namény étterem gondoskodott.

Szombaton délután a táborozók szülei, hozzátartozói voltak az Irka-tábor vendégei, akiknek a gyerekcsoportok előadást rögtönöztek a hét folyamán tanultakból, valamint kiállították az általuk készített gipsz- és gyurmafigurákat, festményeket, rajzokat, egyéb kézműves alkotásokat.

-nagy-