"A hegymászás erősíti az akaraterőt"

Meghódították a Javornyikot

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

A Beregszászi járás egyes görög katolikus egyházközségeiben hagyománnyá kezd válni, hogy nyáron túrára indulnak a helyi fiatalok. Az idén július 30-31-én került sor hegymászótúrára Egressy Miklós és Orosz István görög katolikus atyák vezetésével. Az úti cél a Nagybereznai járásban található 1023 méter magas Javornyik hegycsúcs volt.

A jánosiak mellett idén balazséri, nagybégányi és beregdédai fiatalok is részt vettek a "magaslathódításon". Nagybereznáig autóbusz szállította a kísérő felnőttekkel együtt összesen mintegy félszáz kirándulót, majd innen gyalogosan folytatták az útjukat.

Az időjárás nem kedvezett a túrázóknak, így végül a hegycsúcson álló menedékházat választotta végcélul a csoport. Itt egy nagybereznai illetőségű, remeteéletmódot folytató "Javornyik-hegylakó" volt szállásadójuk. A megfáradt túrázók az esti tábortűznél szalonnát sütöttek, majd Orosz István beregdédai parochus atya vezetésével énekeltek, játszottak.

"A hasonló erőpróbák kitartást és elszántságot követelnek, így erősítve az ember akaraterejét. A hívő ember Isten felé vezető útja is tele van megpróbáltatásokkal, kísértésekkel és tévútra vezető ösvényekkel. A célt azonban nem szabad szem elől téveszteni" - hangsúlyozta a túrát követő vasárnapi szentliturgián a jánosi hívők előtt Egressy Miklós atya.

Popovics Viktória