Száz éve rakták le a Szent Márton-székesegyház alapkövét

Centenáriumi ünnepség Munkácson

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

Vasárnap Munkácson hálaadó szentmisén emlékeztek arra, hogy száz éve, 1904. augusztus 7-én rakták le a helyi, azóta székesegyházzá előlépett római katolikus templom alapkövét. A Szent Márton-székesegyház felszentelésének évfordulóját jövőre méltatja a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

Az ünnepi szentmisét megtisztelte jelenlétével Marian Jaworski lembergi érsek, Ukrajna római katolikus bíborosa, az Ukrán Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Ugyancsak jelen volt Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, valamint a munkácsi egyházmegye papjai és kispapjai.

Pogány István munkácsi plébános, köszöntve a megjelent vendégeket és híveket, elmondta: "Templomunk alapkőletételének századik évfordulóján azokra emlékezünk, akik munkájukkal hozzájárultak felépítéséhez. Ugyancsak hálát adunk Istennek azért, hogy a történelem nehéz korszakaiban oltalmával és áldásával segítette a székesegyházat és az ide járó híveket."

Ünnepi beszédében Marian Jaworski bíboros kiemelte: legyen Istené a hála azért, hogy a munkácsi Szent Márton római katolikus székesegyház az egyházmegye anyatemplomául szolgálhat. "A centenárium évében igyekezzetek megpihenni az Isten házában, itt megbocsáthattok, imádkozhattok, hálát adhattok. Legyen ez az ünnep a hálaadás és Isten dicsőítésének a forrása"– mondta az érsek.

Zsarkovszki Péter püspöki helynök szentbeszédében szólt a munkácsi római katolikus közösség kialakulásáról és a templomépítés történetéről. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a templom a hívekkel együtt teljes, nélkülük viszont csak egyszerű építmény. "Volt időszak, amikor elődeink életüket áldozták templomaikért. Emiatt sem lehetünk közömbösek, és ki kell állnunk templomainkért, a Szentatya biztatására tisztelnünk kell az Isten házát" – mondta Zsarkovszki atya.

A szentmiseáldozat bemutatása előtt az egyháztagok követ, Krisztus egyháza jelképeként keresztet, valamint egy Szent Mártont ábrázoló szentképet vittek az oltár elé.

A szentmise végén Majnek Antal püspök megköszönte a bíboros atyának, hogy elfogadta az egyházmegye meghívását. A munkácsi székesegyház az elkövetkezendő centenáriumi évfordulóra meghívta Erdő Péter bíborost, Magyarország prímását, valamint Christoph Schönborn bécsi érseket, ausztriai kardinálist. "Így mondunk hálát azokért a munkácsi hívekért, akik 100 évvel ezelőtt az új templom építése mellett döntöttek, és hozzájárultak a templom megépüléséhez" – mondta Majnek Antal püspök.

A centenáriumi szentmise a pápai himnusz eléneklésével ért véget.

Váradi Natália

Megújul a székesegyház

A munkácsi római katolikus egyháztanács határozata nyomán nemrég megkezdődött a Szent Márton-székesegyház külső felújítása. A helyi mesterek egy hónapja dolgoznak a régi vakolat eltávolításán. A jövőben tervezik a templom tornyainak átfedését is. A munkálatokkal előreláthatóan jövő tavaszra készülnek el.

(Összeállításunk a székesegyház múltjáról)