A szumi diákok győzelme a szocdemek fölött

A nagy menetelés

2004. augusztus 20., 10:00 , 188. szám

2004. április 20-án Leonyid Kucsma elnök rendeletet adott ki a három Szumi felsőoktatási intézmény egyesítéséről. A "Szumi Nemzeti Egyetem" létrehozása a helyi Állami Egyetem és a Pedagógiai Egyetem diákjainak élénk tiltakozását váltotta ki, mivel nem akartak egyesülni a kétes hírű helyi agráregyetemmel, ahol egyes vélemények szerint virágzik a korrupció. Az akció hátterében sajtójelentések szerint a szociáldemokrata párt befolyásszerzési kísérlete állt, hiszen az új intézmény élére kinevezett rektor a párt parlamenti képviselője lett volna.

A helyi hatalom hihetetlen agresszivitással és gyorsasággal lépett fel, nem tűrvén semmiféle ellentmondást. A diákok és a tanári kar azonban ellenállt. Aláírást gyűjtöttek, tiltakozó nagygyűlést szerveztek, sátortábort vertek fel a város főterén. A hatalom minden eszközt bevetett a tiltakozás felszámolására: fenyegettek, elbocsátottak, kicsaptak, provokációkat szerveztek, megtámadták a védtelen táborlakókat - hasztalan.

A hatalom helyi képviselői akkor vesztették el teljesen a fejüket, amikor a diákok bejelentették, hogy gyalogmenetet szerveznek Kijevbe. Az indulás előtt a rendőrség megtámadta a sátortábort, azonban ez sem akadályozta meg a diákokat abban, hogy a tiltakozó menetet elindítsák, mint ahogy az sem, hogy több járásban a bíróság abszurd módon a gépkocsivezetők egy csoportjának kérésére megtiltotta nekik, hogy a főútvonalakon közlekedjenek. Az ügynek a hatalompárti média elhallgatása, félretájékoztatása ellenére egyre nagyobb bel- és külföldi visszhangja lett, ami arra kényszerítette az elnököt és adminisztrációját, hogy visszavonja a felsőoktatási intézmények egyesítéséről hozott rendeletét.

Győzelem. A diákok azonban, akik komoly empirikus tapasztalatokat szereztek az ukrán hatalom természetét illetően, addig nem fejezik be tiltakozó akciójukat, ameddig nem teljesítik valamennyi követelésüket, s nem kapnak kellő biztosítékokat arra nézve, hogy intézményeik függetlensége fennmarad.

Színes Géza