Az őszibarack betakarításáról néhány szóban

Augusztus a gyümölcsösben

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

A szüret időpontjának meghatározása minden gyümölcsfaj esetében lényeges, s különösen igaz ez az őszibaracknál. Az őszibaracknak különböző érettségi fokozatait különböztetjük meg: fejletlen állapotot, keményen fejlett állapotot, szilárdan fejlett állapotot, amelynél a gyümölcs szövete általában szilárd, csak a termésbarázdánál kezd lágyulni; puhán fejlett állapotot, amelynél a termés csúcsán és a kocsánynál puha tapintású, más területen azonban még kemény. Az ilyen állapotban leszedett gyümölcs szobahőmérsékleten 1-2 nap alatt teljesen beérik. Végül megkülönböztetünk fán beérett állapotot, amelynél a termés egészében lágy és teljesen érett. Ennél az érettségi fokozatnál azonnali fogyasztásra alkalmas.

Az őszibarackfajták érése akár két hétig is elhúzódhat, és az egyes fákon belül sem egyenletes az érés, ezért általánosságként elmondható, hogy minden fajtát legalább két menetben kell szedni, ugyanakkor célszerű folyamatos, az éréshez igazodó szüretet alkalmazni. Egyes fajták érési időpontjának előrejelzése nem egyszerű dolog. Megfigyelésekre támaszkodva elmondható, hogy minél korábban köszönt be a rügypattanás, illetve a teljes virágzás, annál hosszabb a teljes virágzás és az érés között eltelt időtartam napokban kifejezve. Az őszibarack szedése házi körülmények között kézzel javasolt. Célszerű sekély szedőedényekkel dolgoznunk, különösen, ha érett gyümölcsöt szüretelünk a fáról. Mivel a gyümölcs könnyen sérül, nyomódik, ezáltal nem alkalmas a tárolásra. A gyümölcsöt már a fán válogatva szedjük, ügyelve arra, hogy ne szedjünk az egészséges gyümölcsök közé beteget, mert az komoly tárolási problémákat okozhat.

Ha a fán beteg, sérült gyümölcs van, azt távolítsuk el, hogy elejét vegyük a további fertőzés lehetőségének.

Amennyiben magas a sérült, beteg gyümölcsök aránya a fán - itt elsősorban mechanikai sérülésre gondolunk -, meg kell vizsgálnunk, hogy megfelelő metszésmódot alkalmazunk-e a fáinkon. Például egy olyan területen, ahol a szélkár kockázata magas, nem előnyös az őszibarackot szálvesszős metszés mellett termeszteni.

Az őszibarack hosszabb idejű tárolásra sem éretlen, sem túlérett állapotában nem alkalmas. Erre leginkább a 85-95%-os érettség felel meg. Változatlan légterű tárolóban -0,5 şC és +0,5 şC között 85-90%-os relatív páratartalom mellett 2-4 hétig is eltartható.

M. B.