Nehézfémekkel szenynyeződött a Tisza

Újabb romániai bányabaleset

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

Szeptember 4-én a romániai Borsabánya közelében lévő aranybányából egy föld alatti vezetékben keletkezett csőtörés következtében nehézfémek kerültek a Ciszla patakba, ahonnan a Tisza egyik mellékágán, a Viso patakon keresztül a szennyezés a Tiszába került.

A romániai vízügyi hatóságok jelentése szerint egy órán belül lokalizálták a mérgező fémek szivárgását. A román vízügyesek közleménye szerint, melyet az MTI idéz, a Viso patakban a nehézfémek szemmel látható változást okoztak, a víz grafitszürke lett, ám a Tiszába jutott anyag felhígult, a víz minőségében komoly változást nem okozott. A román vízügyesek szerint mintegy 80 köbméternyi szennyezett víz került a környezetbe.

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma kárpátaljai megyei főosztálya sajtószolgálatának közleménye szerint szeptember 4-én a kárpátaljai megyei vízügyi hatóságok szüneteltették Aknaszlatina, Huszt, Nagybocskó, Taracköz és Técső vízellátását a Tiszából.

A vízügyi szervek folyamatosan ellenőrizték a folyó vizének vegyi összetételét, a határőrök figyelemmel kísérték a szennyeződés levonulását. A hatóságok igyekeztek megakadályozni, hogy a szennyezett víz zárt víztározókba kerüljön, a kórházaknak pedig azt tanácsolták, hogy háromnapi ivóvíztartalékot halmozzanak fel. Ideiglenesen betiltották a Tisza lehalászását is.

A sajtószolgálat közlése szerint, miután az illetékesek szeptember 4-én éjfélkor a Tisza vizében nem észlelték veszélyes kémiai elemek megengedettnél magasabb koncentrációját, s a másnapi vízminták sem mutattak ki az ember egészségére veszélyes változásokat, javasolták a vízhasználat korlátozásának feloldását. Halpusztulást sem az ukrán, sem a román vízügyesek nem észleltek.

kaszonyi