Szállodát álmodtak a főiskola helyére?

Budapesti sajtótájékoztató a beregszászi főiskoláról

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

Gajdos István, az UMDSZ elnöke, a kormányzó ukrajnai szociáldemokraták parlamenti képviselője nem tekinthető a kárpátaljai magyarok legitim képviselőjének – jelentette ki múlt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Kövér László és Németh Zsolt.

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság ugyancsak fideszes elnöke a beregszászi magyar főiskola megmentése érdekében szeptember 8-ra, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által Beregszászban szervezett nagygyűlés kapcsán beszélt a magyar kormány kárpátaljai politikájáról.

Németh Zsolt szerint a beregszászi főiskola ellen indított akció hátterében felfedezhető Gajdos István, aki az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, és a hatalmon levő ukrajnai szociáldemokraták parlamenti képviselője. Elmondta: ez a szervezet már korábban nyilatkozatban jelezte, hogy a főiskola épületében ők egy szállodát tudnának elképzelni.

A politikus fenntartásait fogalmazta meg Gajdos István személyével kapcsolatban. "2002-ben nyilvánvaló választási csalással került be az ukrán parlamentbe, hiszen több magyarlakta falut is elcsatoltak a beregszászi választókörzettől, majd számos magyar szavazókörzet eredményét megsemmisítették. Így előzte meg a KMKSZ elnökét, Kovács Miklóst. Gajdos István nem tekinthető a kárpátaljai magyarok legitim képviselőjének" – tette hozzá a képviselő a fidesz.hu internetes honlap tudósítása szerint. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy látja, aggályos az is, hogy az UMDSZ egyértelmű szerepet vállalt a hírhedtté vált munkácsi választási csalásban.

"Ebben az ügyben annyira besározódott ez a szervezet, hogy nemzetközi értelemben szalonképtelennek tekinthető" – nyomatékosította, és felhívta a figyelmet arra, hogy ez a Gajdos István nevével fémjelzett szervezet a mostani magyar kormány teljes támogatását élvezi. "A Gajdos-féle szervezet támogatásának a hátterében az áll, hogy az autonómiát támogató KMKSZ-t ellehetetlenítsék. Elvették a KMKSZ-től a státuszirodákat, a magyar igazolvány kiadásának jogát, és megvonták az oktatási támogatást, most pedig itt van a főiskola ügye. Semmi sem drága a KMKSZ bedarálása érdekében" – emelte ki.

Kövér László kérdéseket fogalmazott meg Gajdos István személyével kapcsolatban. A politikus kíváncsi arra, előfordult-e, hogy Gajdos István magyarországi tartózkodási engedélyért folyamodott, de a hatóságok elutasították? A képviselő szerint Kárpátalján olyan hírek terjednek, hogy Gajdos Istvánnak köze lehet védelmi pénzek szedéséhez, és az ungvári egyetem rektorának brutális meggyilkolása előtt találkozott a rektorral. "Igaz-e, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok többször jelezték, hogy Gajdos István személyével kapcsolatban komoly nemzetbiztonsági aggályok merültek fel? Milyen lépéseket tettek az illetékesek? Igaz-e az, hogy magukat a jelentőket érték retorziók?" – kérdezte.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kiemelte, hogy ezek a kérdések azért lényegesek, mert komoly nemzetbiztonsági kockázati tényezőt jelentenek. Példának hozta fel azt, hogy a magyar igazolványokat igénylő személyek adatai olyan körök kezébe kerülhetnek, amelyekkel kapcsolatban fennáll a magyar nemzeti érdekek veszélyeztetésének a lehetősége. Kövér László aláhúzta, hogy szocialista vállalkozói csoportok jó üzleti kapcsolatokat ápolnak a Gajdos-féle politikai párttal, és kíváncsi arra, hogy mely személyekről van szó, és milyen jellegűek a kapcsolatok – írja a fidesz.hu.

Gajdos István kedden Budapesten sajtótájékoztatót tartott a fideszes képviselők felvetései kapcsán. Mint kifejtette, a KMKSZ a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola védelmében hirdette meg a demonstrációt, ám "az akció a széles közvélemény, így a magyarországi és a kárpátaljai közvélemény megtévesztését szolgálja". Az MTI jelentése szerint a szociáldemokrata politikus végül megalapozatlannak és részben megmosolyogtatónak minősítette a személyét ért vádakat.

ntk

Mire jó a főiskola épülete?

A beregszászi főiskola épülete kapcsán kirobbant botrány jelentős visszhangot váltott ki mind a honi, mind az anyaországi sajtóban.

Ami a főiskola épületének nem kifejezetten közhasznú hasznosítását illeti, a RIO c. ungvári hetilap például az esetről írt összefoglalójában azokról a beregszászi szóbeszédekről ír, miszerint némely, a polgármesteri hivatalhoz közel álló vállalkozók szeretnék megkapni az épület legalsó szintjét, hogy ott kereskedelmi és szórakoztató intézményeket nyissanak.

A budapesti Népszabadság, mely a Fidesz-képviselők sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán magát Gajdos Istvánt is megszólaltatja, kifejtve annak álláspontját, miszerint az ellene felhozott vádak igaztalanok, többek között ezt írja: "Gajdos István szerint azonban tárgyalni lehetne arról is, hogy a volt törvényszéki épületet – amelyet korábban életveszélyesnek nyilvánítottak a hatóságok, mielőtt a főiskola magyar állami támogatásból 60 millió forintot költött a részleges helyrehozatalra – piaci áron megvegye az iskola".

Az érintett (UMDSZ és Gajdos István) válasza az elhangzott felvetésekre a helyi sajtóban a totális, ámde gyakorlatilag meg nem indokolt tagadáson túl mindössze egy burkolt fenyegetés volt a szociáldemokrata parlamenti képviselőnek a Kárpáti Igaz Szó múlt szombati számában megjelent interjújában: "az országos szervezet (t. i. az UMDSZ – A szerk.) támogatná a tanintézmény (azaz a főiskola) pénzügyeinek teljes átvilágítását."