Ungváron kirabolták Erdélyi özvegyét

Halálos rablótámadás

2004. szeptember 24., 10:00 , 193. szám

Múlt pénteken hajnalban rablótámadás áldozata lett ungvári otthonában Erdélyi Magdolna, az 1955-ben elhunyt Erdélyi Béla festőművész özvegye. A betörők majd félszáz nagy értékű képet vittek magukkal.

A neves kárpátaljai festőművész képeire utazó betörők villamos huzallal kötözték meg a lakásban tartózkodó 88 éves asszonyt, majd kivágták keretéből és magukkal vitték a kárpátaljai festőiskola megalapítójaként számon tartott alkotó 48 festményét. Mint Ljudmila Talabiska, az ungvári városi belügyi osztály sajtószolgálatának szóvivője a Kárpátaljának elmondta, a megyei képzőművészeti múzeum műértőinek előzetes becslése szerint a lakásból elvitt képek összértéke meghaladja a 100 ezer USA-dollárt.

Az idős asszony holttestére másnap reggel unokaöccse talált rá. A törvényszéki orvos szakértők megállapítása szerint a halál közvetlen oka az áldozat szívbetegsége volt, aki nem bírta ki az esettel járó megrázkódtatást – közli a sajtószolgálat. Lapzártáig a nyomozóknak nem sikerült a tettesek nyomára bukkanni, egyelőre az sem ismeretes, hányan voltak.

Erdélyi Béla halálát követően az özvegy egyedül élt ungvári lakásukban. A betörők már korábban szemet vetettek a házban őrzött értékes festményekre. 2000-ben két betörő, miután az éj leple alatt belopózott az épületbe, az idős asszonyt a fürdőszobába zárta, s négy festményt vitt magával. Az elkövetőket máig hiába keresi a rendőrség.

Információink szerint Erdélyi Magdolna rokonai, illetve a hatóságok korábban nemegyszer felajánlották már, hogy az özvegy adja át megőrzésre a festményeket a megyei Szépművészeti Múzeumnak, vagy legalább lássa el riasztóberendezéssel a lakást, amelyben él, ám ő mindkét javaslatot elutasította.

(A művész elrabolt festményeinek másolatait a rendőrség bocsátotta rendelkezésünkre.)

Baráth József