Huszt: "Őrizzék meg a hitüket és a magyarságukat!"

Huszt : Végéhez közeledik a templomfelújítás

2004. október 1., 10:00 , 194. szám

A huszti református templom felújításához 2001-ben láttak hozzá a szakemberek. Ez idő alatt külső-belső vakolás került a szentély ódon falaira, átépült a tetőszerkezet, majd idén nyáron a torony is megújult. A munkálatokat a magyarországi Teleki László Intézet és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta. Jó hír, hogy a tervek szerint még ebben az évben sor kerülhet az anyaországi segítséggel felújított templom ünnepélyes átadására.

A huszti református templomtorony négy fiatornyos tetőszerkezetét most az 1699-ben épült toronytető mintájára építették újjá. Az eredeti toronytető korabeli rajzait Józan Lajos huszti református lelkész, helytörténész kutatta fel az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az egyik rajz a huszti születésű Országh Antal kéziratos könyvéből került elő. Kiderült, Országh Párizsban tanult, és 1859-ben ott vázolta fel könyvébe a huszti református templom rajzát egy az édesanyjától kapott képeslap alapján. A rajzon jól kivehető a szentély 1699-ben épült négy fiatornyos tetőszerkezete. " E képet halálos ágyáról küldte áldásával boldogult édes anyám Francziaországba 1859. Azt hiszem jobban meg nem menthetem emlékét mint e könyvben" – írja a kép alatt Országh Antal. További megjegyzés: " Ezt az ódon templomtornyot még 1861-ben lebontották, de kár, mert ódonszerűsége oda lett."

A másik dokumentum egy fénykép az 1880-as évekből. A felvétel a várost ábrázolja, rajta a református és a katolikus templommal. Ez a kép a református templom 1861 és 1922 közötti tetőszerkezetét örökíti meg, amely szintén eltér a jelenlegi, restaurálást megelőző formától. (További érdekesség, hogy a szintén a Teleki László Intézet közreműködésével felújított benei református templom tornyára is hasonló formájú tetőszerkezet épült.)

"A toronytető helyreállításával immár elmondható, hogy lassan a templomfelújítás végére érünk. A külső munkálatokból csak a torony falfestése maradt hátra, amit várhatóan az ősz folyamán fejeznek be a mesterek. A templombelsőt illetően további terveink között szerepel a barokk kori bútorzat és templomi berendezés felújítása, restaurálása" – mondta el lapunknak Józan tiszteletes.

A Teleki László Intézet munkatársai még dolgoznak a templomban talált freskók restaurálásán. Mint ismeretes, a huszti templomban egy a maga nemében egyedülálló falfestmény került elő, mely Szent István és Szent László koronázott magyar királyokat, valamint Szent Imre herceget ábrázolja. A Zsigmond király korabeli freskó különlegessége, hogy a neves három magyar szentet együtt, azonos királyi pompával ábrázolja. Mióta híre ment a leletnek, sokan kimondottan a freskó miatt látogatnak el Husztra Magyarországról és Erdélyből.

Mint megtudtuk, mára a tavaly novemberben felnyitott templomgomb helyébe is új gombdísz került. Ebbe a vidéken használt, s a múlt századból fennmaradt különféle pénzérméken kívül – pengő, korona, rubel, forint, hrivnya – néhány írásos dokumentumot is elhelyeztek az egyháztagok. Például a templomon végzett fontosabb javítások, átalakítások krónikáját, az ott szolgált lelkészek névsorát, valamint egy üzenetet: "Üzenjük a jövő nemzedékének, hogy őrizzék meg a hitüket és a magyarságukat!".

B. Zs.–P. Zs.