A gyümölcstárolásról néhány szóban I.

November a gyümölcsösben

2004. november 5., 09:00 , 199. szám

A megtermelt gyümölcsöt, amennyiben rögtön nem dolgoztuk fel vagy nem értékesítettük, tárolnunk kell. Alapvetően kétféle tárolást különböztetünk meg: rövid távú, valamint hosszú távú tárolást. Bármely típusú tárolás mellett is döntünk, van néhány alapszabály, amelyeknek a betartása feltétlenül szükséges a tárolási veszteség elkerülése vagy minimalizálása érdekében.

Első és legfontosabb a gyümölcsválogatás. A gyümölcsöt már szedéskor válogatnunk kell, vagyis a sérült, beteg gyümölcsöket el kell távolítanunk a többi közül, mert ezek fertőzés forrásai lehetnek.

A raktározás legdöntőbb kérdése a raktározási hely helyes megválasztása. Általánosságban elmondható, hogy raktározásra a por- és piszokmentes, naptól, széltől védett, levegős helyek alkalmasak, amelyekben nincsenek nagy hőingadozások, fagymentesek, jól szellőztethetők, ahol a hőmérséklet 0-5 oC-on tartható. Ennél magasabb hőmérsékleten a gyümölcs gyorsan érik, fonnyad.

A hőmérséklet mellett lényeges, hogy megfelelő legyen a páratartalom, amely az adott hőmérsékleten 80-90 %. A nem megfelelő relatív páratartalom negatívan befolyásolja a gyümölcs eltarthatóságát. Ha a levegő szárazabb, akkor a párolgás nagyobb, ennek hatására a gyümölcs fonnyad, ha a levegő nyirkosabb, akkor a romlás mértéke nagyobb.

Ezek a követelmények elsősorban azoknál a gyümölcsöknél lényegesek, amelyeket hosszabb ideig szeretnénk eltartani.

Otthoni körülmények között erre a célra a pincék javasolhatók, amelyekben a hőmérséklet nyáron alacsonyabb, télen magasabb a kinti hőmérsékletnél, vagyis ahol a hőingadozás alacsony.

Tárolásra alkalmatlanok azok a helyiségek, amelyek nem szellőztethetők, nyirkosak, dohosak. Előfordul, hogy a városban szeretnénk megoldani a gyümölcstárolást. Ebben az esetben elsősorban az északi fekvésű szobák ajánlhatók erre a célra.

Bárhol is történjen a gyümölcs tárolása, lényeges, hogy semmilyen körülmények között ne tároljunk együtt a gyümölccsel erős szagú anyagot, mert a gyümölcsök, különösen az alma, hajlamosak magukba szívni a szagokat.

A gyümölcs elraktározása előtt feltétlenül tisztogassuk meg alaposan a raktárhelyiségeket, nemkülönben a ládákat. A helyiség falát lehetőleg meszeljük ki, a ládákat tartó állványzatot mossuk tisztára.

M. B.