Jövőre 423 hrivnya lehet a létminimum

Növekvő megélhetési költségek

2004. november 12., 09:00 , 200. szám

Október végén az ukrán parlament elfogadta a 2005. évi létminimumról szóló törvényt. A jogszabály értelmében jövőre havonta 423 hrivnyát tesz ki az egy személy megélhetéséhez szükséges minimális összeg, persze csak abban az esetben, ha a törvényre az államfő is "rábólint".

Évente az átlagos mellett további négy lakossági csoportra lebontva számítják ki a havi létminimumot. Ezek a csoportok a következők: a 6 év alatti gyermekek; a 6-18 éves gyermekek; a munkaképes lakosság; a munkaképtelen lakosság (nyugdíjasok, rokkantak).

A számításokat az alapvető fogyasztási cikkek árai, illetve a szolgáltatások díjszabásai alapján végzik csoportonként.

A kormány által a parlament elé terjesztett törvényjavaslat 382 hrivnyás átlagos létminimummal számolt, ám Viktor Juscsenko, a Mi Ukrajnánk frakcióvezetőjének javaslatára, tekintettel a mostani árhelyzetre, a képviselők végül is 423 hrivnyában állapították meg a 2005-re szóló havi létminimumot. A 6 év alatti gyermekek esetében ez az összeg 386 hrivnya (a kormány 335-öt javasolt), a 6-18 éves gyerekeknél 468 hrivnya (422), a munkaképes lakosság létminimumát 453 (409) hrivnyában állapították meg, a munkaképtelenekét pedig 332 hrivnyában (a kormányjavaslatban 300 hrivnya szerepelt).

A Fakti című országos napilap közlése szerint a 2005. első félévi eredmények alapján, pontosabban a fogyasztói árindex növekedése esetében (mely elemzői vélemények szerint viszonylag intenzív lesz) a képviselők újabb korrekciókat szándékoznak végrehajtani a havi létminimum összegét illetően.

Idén szeptemberben a kormány nyugdíj-kiegészítést állapított meg a nyugdíjakhoz, hogy azok összege elérje a munkaképtelen lakosság számára erre az évre megállapított létminimumot. A kiegészítéssel együtt a nyugdíjasok jelenleg 284 hrivnyás nyugdíjban részesülnek. A törvény értelmében jövőre az adott összeg 332 hrivnyára, azaz a munkaképtelen lakosság esetében megállapított létminimum összegére emelkedik.

Ha az államfő is jóváhagyja a 2005. évi létminimumról szóló törvényt, a jogszabály 2005. január 1-jén lép életbe.

B. J.