Hírek

2004. november 26., 09:00 , 202. szám

Új műszerek a kórházaknak

Korszerű operációs és diagnosztikai berendezésekkel gazdagodtak a múlt héten Ungvár egészségügyi intézményei. A megyei klinikai kórház egy lézeres szemsebészeti műszert kapott. Az értékes készülék olyan mikrosebészeti szemműtéteket tesz lehetővé, amelyek elvégzésére idáig csak Odesszában és Kijevben volt lehetőség. A megyei kardiológiai központ egy modern ultrahangos szkennerhez jutott. Ezzel a szakemberek a szívkamrák és -billentyűk működésének legkisebb rendellenességeit is kimutathatják. A megyei onkológiai kórházban egy egymillió hrivnya értékű, Philips márkájú ultrahangos berendezést szereltek fel, amellyel a rák valamennyi formája diagnosztizálható.

Egészségügyi program

A nők reproduktív egészségi állapotának javítását szolgáló hálózat kialakítását tervezik Kárpátalján, amely magában foglalná a korszerű diagnosztika és gyógykezelés alkalmazását. A koncepció értelmében az oktatási intézményekben megfelelő higiénés és étkezési feltételeket alakítanak ki, megszervezik a tanulók jó minőségű ivóvízzel való ellátását és egészségügyi felvilágosítását. Nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben a járási kórházak és falusi rendelők anyagi-műszaki bázisának fejlesztésére, járművek és orvosi berendezések beszerzésére. Az ígéretek szerint külön figyelem irányul majd a programon belül a hátrányos helyzetű lakossági rétegek kezelésére.

25 éves a Zakarpattya

Részben megújulva várta fennállásának negyedszázados évfordulóját a múlt héten az ungvári Zakarpattya szálló, amely egyben Kárpátalja legnagyobb szállodája. A jubileumra kitatarozták a létesítmény oromzatát, felújították az előterét, a szobák egy részét, és új kaszinót is nyitottak. A további fejlesztési tervek között szerepel luxusigényeket kielégítő apartmanok kialakítása, sztriptízbár megnyitása, kulturális rendezvények, köztük képzőművészeti kiállítások, dalfesztiválok lebonyolítása.

Drága az influenza elleni oltóanyag?

Kárpátalján tart a gyerekek beoltása influenza ellen. Eddig háromezer gyerek kapta meg a védőoltást megyénkben a tervezett hétezer helyett. A zárt intézetekben és gyermekotthonokban élő gyerekek beoltását a helyi költségvetésből finanszírozzák. Minden más gyerek beoltásáról a szülőknek kell gondoskodniuk. A múlt héten mindössze 128 gyereket oltattak be saját költségükön a szülők Kárpátalján. A szakemberek szerint azért jelentkeznek kevesen védőoltásra, mert drága a külföldről behozott vakcina, amelynek adagjáért legtöbb helyen 50 hrivnyát is elkérnek, jóllehet néhol 33 hrivnyáért is beszerezhető. Az előrejelzések szerint Kárpátalján az A- és B-influenzavírus módosult változatainak támadása várható, amelyek ellen az emberekben még nem alakult ki védettség.

Nagy János