Faj- és fajtamustra a Bereg-vidéken

Gyümölcsfa-telepítés

2004. december 3., 09:00 , 203. szám

Az ősz a legoptimálisabb időszak a facsemeték ültetésére. Nagyon fontos azonban tájékozódnunk, hogy milyen facsemetéket ültessünk kertünkbe vagy telepítsünk esetleg nagyobb területre. Célszerű az adott viszonyoknak megfelelő alany- és fajtatulajdonsággal rendelkező csemetéket választani.

Természetesen, mint minden vidék faiskoláinál, nálunk is megvan az a kialakult fajta- és alanyhasználat, amely sok év tapasztalatán alapszik. A teljesség igénye nélkül tekintsük át, melyek azok az alanyok és fajták, amelyek termesztése pozitív eredményt hozott a faiskolák és ezzel együtt a termesztők számára.

Alma. E gyümölcs esetében a vad alanyon kívül az MM-106-os rendelkezik jó tulajdonságokkal. Egyik fő jellemzője, hogy a fát megfelelően rögzíti a talajban, és az átültetés után jól regenerálódik. A Budagovszkij alanysorozat tulajdonsága a gyors termőre fordulás, így nálunk is közkedveltté vált. Vidékünkön jellemzően ezeknek az alanyfajtáknak a használata vált be leginkább.

Hozzáférhető korszerű almafajták: Idared, Golden, Jonagold stb., az ukrán fajták közül pl. Szvetlana vagy a Kanadából behozott és széles körben elterjedt Melba. Ez utóbbi tartóssága miatt az egyik legkeresettebb almafajtának számít Kárpátalján.

A Melba augusztus végén érik. Gyenge növekedésű, a télállósága és szárazságtűrése közepes, termése eléri a 150-200 grammot. Eltarthatósága: november-december. Pozitív tulajdonsága, hogy rendszeresen és bőven terem.

Körte. Vidékünkön elsősorban a birset használják alanyként, az egyik legkeresettebb fajta az ún. "Clapp kedveltje", valamint a Pergamen a kiváló termesztési tulajdonságai miatt.

Barack. Kárpátalján az egyik legkedveltebb gyümölcs a kajszibarack, amelyet elsősorban Myrabolán alanyon termesztenek, amelynek egyik jellemzője a sekélyen gyökeresedés. Keresett kajszifajta a "Ceglédi óriás", az ukrán fajták közül a "Kolhoznyica" és a "Bahun". Ez utóbbi egy késői fajta, amely a fagyállósága, valamint jó szállíthatósága miatt vált közkedveltté.

A fent említett gyümölcsfajokat és fajtáikat nálunk jellemzően hajtószemzéssel szaporítják, jónak mondható 80%-os foganási arány mellett. A kisfák értékesítési ára jelenleg 8-10 hrivnya, attól függően, hogy suhángot vagy koronás kisfát szeretnének venni. Az ár a legtöbb faiskola esetében nem függ sem a fajtól, sem a fajtától.

Célszerű suhángot vásárolnunk. A suháng egyéves, elágazás nélküli, egyenes nemes törzsből álló oltvány. Nem csak olcsóbb, de azért is jó, mert magunk alakíthatjuk ki a termőfelületet, igényeinknek és az alkalmazott termesztéstechnológiának megfelelően. Azoknak, akiknek a gyorsabb termőrefordulás a mérvadó, érdemesebb eleve koronás kisfát vásárolniuk.

Mire kell vigyázni a csemeték beszerzésénél? 1. Erőteljes, de nem túl vastag facsemetét vásároljunk. A túlságosan vékony csemete nem rendelkezik elegendő tápanyaggal, ezért gyorsan kiszárad és a téli fagynak is kevésbé áll ellen. A túl vastag törzsű csemete viszont nehezen ered meg. 2. Alaposan meg kell figyelni a csemete gyökérzetét. Elegendő, ha a gyökérágak 30-40 cm körüliek, fontosabb, hogy a csemete rendelkezzék legalább 4-5 sértetlen, erőteljes, világos héjú és fehér belsejű gyökérággal. 3. Soha ne vegyünk olyan csemetét, melynek gyökerei megbarnultak vagy kiszáradtak.

Kiváló magánfaiskolákat találhatunk Nagybaktán, Benében. Az utóbbi időben kimondottan faiskolával foglalkozó cégek is alakultak. Ilyen például a Konik Sztorozsnyicán (Őrdarma), ahol minden igényt kielégítő, garantáltan vírusmentes alany- és fajtaválaszték várja a vásárlókat, viszonylag kedvező áron.

Molnár Bertalan