Szilveszterkor üresen maradnak a szállodák és turistatelepek?

A választások miatt sokan lemondják a helyfoglalást

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

A korábbi évekhez képest idén várhatóan kevesebb megye- és országhatáron túli vendég tölti a téli Kárpátokban az újévet, valamint a katolikus és ortodox karácsonyt. Az ünnepi időszakban rendszerint telt házas szállodák és egyéb turistahelyek ugyanis a hónap eleje óta arról panaszkodnak, hogy a bizonytalan politikai helyzetre hivatkozva ügyfeleik sorra mondják le a lefoglalt, esetenként már ki is fizetett szálláshelyeket.

Az ungvári Szvitanok turistatelepen is hasonló a helyzet. "A december 15. és január 3. közötti időszakra már hónapokkal ezelőtt minden hely elkelt, több igénylést lemondtunk helyhiány miatt. Miután bejelentették: december 26-án ismét elnökválasztás lesz Ukrajnában, a csoportok elkezdték lemondani a helyfoglalást. A katolikus karácsony idejére harmincfős gyerekcsoportokat vártunk, ezeket mind lemondták, de a későbbre várt felnőtt csoportokból is alig maradt néhány. Egyedül a moszkvai partnerünk ígérte, hogy tőle rendben megérkeznek a vendégek. A zaporizzsjai, luganszki, odesszai, kijevi, lembergi csoportok azonban mind az otthonmaradás mellett döntöttek. Végül is meg lehet érteni az embereket, fordított helyzetben én sem szívesen utaznék, vagy utaztatnám a gyermekemet több száz kilométerre" – mondja Marija Kricsfalusi szállodaigazgató.

Érdeklődésünkre a megyei állami közigazgatási hivatal turisztikai főosztályának munkatársai is megerősítették: nagy valószínűséggel idén nem döntenek rekordokat a kárpátaljai téli turizmus mutatói.

Kárpátalján a turisztikai egységek, szállodák 2004. január–március folyamán összesen 57 ezer vendéget fogadtak, azaz közel kétszer annyit, mint 2003 azonos időszakában. A listavezető a Munkácsi járás és Munkács (13 049, illetve 5131 vendég), valamint Ungvár (12 477), míg például a Kraszijáról híres Nagybereznai járásban közel ötezer, a Dragobrattal büszkélkedő Rahói járásban pedig 5252 személy vendégeskedett. Ezek hivatalos, a turisztikai főosztálynak bejelentett adatok, a valós vendéglétszám azonban ennek akár a duplája is lehet.

A megyében jelenleg 38 szanatórium, 113 turista- és üdülőközpont, 75 szálloda működik. "Jobb időkben" karácsony-szilveszter idején 7-8 ezer turista is ünnepelt Kárpátalján, akik rendszerint még szeptemberben, októberben lefoglalták szálláshelyüket. A szállodákban és egyéb turistatelepeken ellenben most bőven van szabad hely, aki úgy gondolja, akár december folyamán is talál szabad szobát szilveszterre.

Lássuk az ünnepi "szezon" árait (december 15–január 10.). A szállodai szobák árai 10-20%-os drágulást mutatnak a tavalyiakhoz képest. A közepes komfortfokozatú szállodai szobák ára 40-70 hr/fő, az emelt komfortfokozatú szobáké 95-120, a luxuslakosztályoké 140-250-350 hr. Helyenként ünnepi turnust is hirdetnek, ami egy főre 450 hr/5 nap. A szilveszteri vacsora kezdő ára 120 hr/fő, gyerekekre rendszerint 30%-os kedvezmény jár.

Az ungvári Szvitanok emelt komfortfokozatú szobáinak árai: 1 személyes – 121 hr/nap, 2 személyes – 149 hr/nap, kétszobás, kétszemélyes – 200 hr/nap. Étkezés 50hr/nap/fő. A munkácsi járási Szinyák szanatóriumban egynapi szállás-étkezés 95-350 hr/fő, a szintén munkácsi járási Vodograj szállóban 125 hr/fő a kezdő ár, a szolyvai járási Kristalevij Dzserelo árai: 125-185-350 hr/fő, a Kvitka Poloninié 185-350 hr/fő.

További érdekesség, hogy miután a görög katolikus egyház is áttért a Gergely-naptár szerinti időszámításra, a Kárpátaljával szomszédos megyékből a december 22-27. közötti időszakra is szép számban jelentkeztek vendégek (főként gyerekcsoportok) a szállodákba és turistaszállókba. Más kérdés, hogy a választások miatt most ezeket a helyfoglalásokat is többnyire lemondják a megrendelők.

Egyelőre nemcsak a vendégek, de a síelésre alkalmas hótakaró is hiányzik a hegyoldalakról. Vészharangot azonban nem kell kongatni. Lehet, hogy ez az idény nem a rekord vendégszámról marad emlékezetes, az azonban bizonyos, hogy ha lesz hó, a síelés szerelmesei ezúttal sem hagyják "berozsdásodni" sífelszerelésüket.

Popovics Zsuzsanna