A harmadik forduló a döntő

Az ukrajnai elnökválasztás harmadik fordulója következik

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

Immáron hetek óta az elnökválasztás bűvöletében élünk. Az ország szavazásra jogosult polgárai eddig kétszer járultak az urnák elé. Nemrég azután eldőlt, hogy harmadszor is voksolnunk kell, mégpedig december 26-án, karácsony másnapján. Az alábbiakban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti elnökeit kérdezzük saját községük eddigi választási eredményeiről és tapasztalatairól. Mint ismeretes, az elnökválasztás első fordulójában a KMKSZ semleges maradt, közvetlenül a második forduló előtt viszont kiállt Viktor Juscsenko elnökjelölt, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés vezetője mellett.

Virág László, a KMKSZ Tiszapéterfalvai Alapszervezetének elnöke: "Az elnökválasztás első fordulója előtt a magyar emberek a KMKSZ-től várták az útmutatást, hogy a magyarságnak melyik elnökjelöltre érdemes szavaznia. Tiszapéterfalván is kitartottunk a választmány azon döntése mellett, hogy a szövetség ebben a választási küzdelemben semleges marad. A Juscsenko melletti hivatalos állásfoglalást követően aztán "beindult a gépezet". Tapasztalataim szerint, az emberek éppen erre vártak, ami az eredményen is megmutatkozott. Míg az első fordulóban Viktor Janukovics nyert 619 szavazattal (Viktor Juscsenko 271 szavazatot kapott), addig a második fordulóban 954 szavazattal toronymagasan győzött Viktor Juscsenko (Viktor Janukovicsra ekkor 402-en szavaztak). Úgy készülünk a harmadszori szavazásra, hogy lehetőség szerint az eddigieknél is jobb eredményt érjünk el."

Beregdédában a választás első fordulójában Viktor Janukovics közel kétszer annyi voksot kapott, mint Viktor Juscsenko. A KMKSZ kampányát követően azonban a második fordulóban gyökeres változás állt be: a szavazók 50,17%-a voksolt Viktor Juscsenkóra, míg Viktor Janukovics a szavazatok 45,37%-át kapta.

Juhász Katalin, a KMKSZ Beregdédai Alapszervezetének elnöke: "Azok után, hogy a 2002-es parlamenti választásokkor Dédában megsemmisítették a választási eredményeket, mind a választási bizottság, mind a megfigyelők azon dolgoztak, hogy kifogástalanul végezzék munkájukat. Amikor a KMKSZ beszállt a kampányba, és Kovács Miklós levelével felkerestem a családokat, sokan azzal fogadtak: "Jó, hogy jössz, már vártunk". Ez jólesett. Az emberek elvárják, hogy számoljanak véleményükkel. Eddig azt gondoltam, a falusiakat nem érdekli a politika. Most kitűnt, hogy igenis sokakat érdekel, mi lesz az országgal."

Mezőkaszonyban az első fordulóban 1130-an szavaztak, a voksok közel felét (541 szavazat) Viktor Janukovics kapta, Viktor Juscsenkóra csak minden harmadik szavazó voksolt. A második fordulóban viszont Viktor Juscsenko kapta a szavazatok több mint a felét – 50,24% (514 szavazat) –, míg Viktor Janukovicsnak a szavazatok 44,18%-a (452 szavazat) jutott.

Balla Attila, a KMKSZ Mezőkaszonyi Alapszervezetének elnöke: "Sajnálatos, hogy a második fordulóban éppen a fiatalok – főiskolások, egyetemisták – egy része nem ment el szavazni, pedig most leginkább az ő jövőjükről van szó. Úgy vélem tehát, most elsősorban őket kell megszólítanunk. Nagy szükség volt és van a magyar nyelvű szórólapokra, mert a szavazók jelentős része tájékozatlan az ukrán politikában, kevesen tudják, mi zajlik az országban. Az embereket most arról kell meggyőzni, hogy annak ellenére is elmenjenek szavazni, hogy karácsony másnapja lesz éppen. Szeretnénk, ha tisztában lennének a szavazástól való távolmaradás esetleges következményeivel, illetve hogy lássák annak tétjét."

Tiszasalamonban az első fordulóban Viktor Janukovics nyert, a másodikat viszont már Viktor Juscsenko nyerte magabiztosan (Janukovics 408, Juscsenko 475 szavazat).

Palkó Katalin, a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezetének elnöke: "Elégedett vagyok az eredménnyel. A második fordulóban annak ellenére hoztunk 197 szavazatot Juscsenkónak, hogy a faluban meglehetősen erős volt az ellenkampány. Megtörtént például, hogy a KMKSZ elnöke által aláírt, személyre szóló levelek közül néhány "elveszett" a címzettek postaládájából. A KMKSZ-tagok egyébként pozitívan fogadták a szövetség állásfoglalását Viktor Juscsenko mellett, és a második fordulóban tudatosan szavaztak az ellenzékre. Bízom abban, hogy karácsonykor sem lesz másként."

Braun Éva, szürtei alapszervezeti elnök: "Szürtében az első fordulóban 406 szavazatot kapott Juscsenko és 402 szavazatot Janukovics. A második forduló előtt tettük a dolgunkat, szétosztottuk a szórólapokat, és az emberek bátran felvállalták, kinyilvánították véleményüket. Ez megmutatkozott a második forduló eredményében: 592 szavazatot kapott Juscsenko és 299-et Janukovics. Fontosnak tartom, hogy a mostani harmadik alkalommal is minél több ember menjen el szavazni, ebben az egész ország sorsát érintő kérdésben."

Gerendely Béla, a KMKSZ Tiszakeresztúri Alapszervezetének elnöke: "Az első fordulóban Tiszakeresztúron a szavazók 53,8%-a voksolt Viktor Juscsenkóra, ami a legjobb eredmény a nagyszőlősi járási magyar községek tekintetében. Erre büszkék vagyunk. A második fordulóban is csak Salánk "előzött meg" bennünket valamelyest: nálunk a voksolók 68,61%-a, Salánkon 71,64%-a szavazott az ellenzéki elnökjelöltre. Ami a KMKSZ agitációját illeti, sokat jelentett, hogy az emberek végre magyarul is olvashattak az elnökjelöltekről. Tiszakeresztúron másodszorra közel százzal többen mentek el szavazni. Most azon dolgozunk, hogy az emberek ne adják fel, és harmadszorra is legalább ennyien vegyenek részt a választáson."

Daróczi György, a KMKSZ Salánki Alapszervezetének elnöke elmondta, a községben az első fordulóban Viktor Janukovics 918, míg Viktor Juscsenko 518 szavazatot kapott. A második forduló előtt a helyi KMKSZ-alapszervezet aktivistái mindenkihez eljuttatták Kovács Miklósnak, a KMKSZ elnökének levelét, és igyekeztek minél szélesebb körben ismertetni a szövetség választásokkal kapcsolatos álláspontját. "Az aktivisták nem sajnálták az időt arra, hogy megbeszéljék a helyi lakosokkal a jelenlegi politikai helyzetet. A közös gondolkodásnak és az észérveknek köszönhetően a második fordulóban teljesen megfordult a korábbi eredmény, s már csak 245-en szavaztak Janukovicsra, míg Juscsenkóra 783-an."

Kérdésünkre, hogy mit várnak Salánkon a karácsonyi harmadik fordulótól, Daróczi György elmondta: "Egy ellentétektől mentes választási fordulót várok és természetesen egy még nagyobb arányú Juscsenko-győzelmet."

Popovics Zsuzsanna–Badó Zsolt