Halottkémek: menő szakma, csak bírd gyomorral

Néha csak a pszichológus segít

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

Napjainkban jelentősen megnőtt a halottkémek szerepe a bűnügyek, s főleg a gyilkosságok kivizsgálásában, a tettesek kilétének megállapításában. Jevhen Laba, a megyei törvényszéki orvos szakértői hivatal helyettes vezetője szerint nincs ez másként megyénkben sem, ahol napjainkra majd mindennapossá váltak a gyilkosságok.

Baleset, gyilkosság vagy öngyilkosság esetén operatív nyomozócsoport száll ki a helyszínre, melyet törvényszéki orvos szakértők (halottkémek), nyomozók, bűnügyi szakértők (kriminalisták) alkotnak. Legalább 2 órát vesz igénybe a vizsgálat, további 2-3 órát a boncolás, ám voltak olyan esetek is, amikor 5-10 órán, sőt, egy-két héten belül sem sikerült megállapítani a halott személyazonosságát vagy a halál okát.

Ma már nélkülözhetetlen eleme a halottkémek munkájának az egyre korszerűbb vizsgálati módszerek alkalmazása, mint amilyen például a DNS-vizsgálat, mindazonáltal továbbra is változatlan erővel hat művelőire a hivatás legnagyobb "szépsége": vallomásra bírni az árulkodó jeleket, kideríteni az igazságot.

Október elején a Nagybereznai járásban egy a vasút által már nem használt, fedetlen aknában holttestre bukkantak a közelben játszó gyermekek. A mumifikálódott tetemből jószerivel csak a csontváz maradt. A törvényszéki orvos szakértők előzetesen koponyatörést állapítottak meg az áldozatnál, majd megállapítást nyert életkora és személyazonossága is. Mint a nyomozás során kiderült, a férfit saját családja tette el láb alól. Hulláját előbb a kertben ásták el, majd kis idő múlva, tartván attól, hogy valaki rábukkan, kiásták és bedobták az elhagyatott helyen fekvő aknába, ahol nyolc hónapig hevert észrevétlenül, mígnem a gyermekek rátaláltak.

Tavaly egy gyilkossági ügyben az elkövető által hátrahagyott cigarettavégen talált nyálmaradványok DNS-vizsgálata vezetett nyomra. Egy három évvel ezelőtti munkácsi bűncselekmény helyszínén pedig a nyomozók egy sapkára bukkantak, melyet feltételezésük szerint dulakodás közben kaphattak le a tettes fejéről. A sapkán található hajszálak, melyeket megvizsgáltak a halottkémek, később elvezettek a tetteshez.

Fontos szerep jutott a halottkémeknek a munkácsi járási Beregszőlős (Lohove) településen elkövetett, megyeszerte óriási visszhangot kiváltott hármas gyilkosság felderítésében is. Mint ismeretes, az azóta kézre került tettesek egy helyi család három tagját gyilkolták meg, miközben megpróbálták őket értékeik rejtekhelyének felfedésére kényszeríteni. A boncolás fontos bizonyítékokat szolgáltatott a bizonyítási eljáráshoz.

Egészen specifikus esetek is adódnak a halottkémek nem mindennapi munkájában, amire jó példa az alábbi eset. A városi ügyészséghez fordult egy 56 éves ungvári lakos, aki azt állította, hogy apja halálához köze volt mostohájának. A 76 éves férfi 2003 novemberében hunyt el. Hozzátartozói nem kérték holttestének boncolását, természetesnek vélték az idős férfi halálát. Fél év múltán azonban fia mégis a holttest exhumálását követelte. A július elején elvégzett törvényszéki orvos szakértői vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a gyanú nem volt alaptalan: a férfit rovarirtó szerrel mérgezték meg. A mostoha eleinte tagadta, hogy köze lett volna férje halálához, ám végül beismerte, hogyan juttatta az áldozat ételébe a szert.

A nagybereznai járási Poroskő (Poroskovo) településen történt gyilkosság esetében a nyomozás sokáig nem szolgáltatott bizonyítékot a tett elkövetésével gyanúsított szomszéd ellen. Kezdetben a halottkémek sem tudták megállapítani, milyen eszköz okozhatta a halált okozó szúrt sebeket. Végül annál a verziónál állapodtak meg, hogy valószínűleg egy piszkavassal mérték az áldozatra a végzetes csapásokat. Feltételezésük később beigazolódott: az udvaron rátaláltak a gyilkos eszközre, melyen árulkodó vérfoltokat fedeztek fel.

Ezt a "szakmát" nem lehet megszokni, rutinból végezni, állítják művelői. Még a legtapasztaltabb, "hivatalból" sok szörnyűséget látott halottkémeket is nap mint nap érik megrázkódtatások. A legfájóbb, amikor halott gyermekeket kell boncolniuk, amire sajnos elég gyakran van szükség, mondják. Példaként egy munkácsi esetet említenek, ahol a gyilkosok, miután megölték a szülőket, a három hónapos csecsemővel is végeztek. Az ilyen és ehhez hasonló esetekben a család az egyedüli gyógyír, vallják azok, akik az átéltek ellenére évek, évtizedek óta kitartanak a pályán. A szeretteikkel töltött órákban igyekeznek levetkőzni a feszültséget, megszabadulni a stressztől. Előfordul azonban, hogy mindez kevésnek bizonyul, s ilyenkor legfeljebb a pszichológus segíthet.

Baráth József