Miért Kárpátalján konzerválják a radarokat?

Tiszacsomán, Mezőgecsében gyanakodnak

2005. február 11., 09:00 , 213. szám

Mezőgecse és Tiszacsoma lakói továbbra is tartanak attól, hogy a lakóhelyük közelében tárolt katonai radarberendezések veszélyesek az emberek egészségére. Tiszacsomán nemrég falugyűlés döntött arról, hogy a polgármester intézzen hivatalos beadványt a járási állami közigazgatási hivatalhoz, és kérjen tájékoztatást a falu határában kialakított radarállomás környezetre gyakorolt hatásáról.

Mint emlékezetes, tavaly tavasszal nagy felháborodást keltett, amikor a Mezőgecse és Tiszacsoma határ menti települések közelében működő katonai légvédelmi alakulat telephelyére Lemberg megyéből radarokat szállítottak. Akkor mindössze annyit lehetett tudni, hogy a radarokat itt fogják "konzerválni", azaz tárolni. A lakók azóta is nehezményezik, hogy egyetlen hivatal sem nyilatkozott megnyugtatóan a radarok ártalmatlanságáról, bár a katonák váltig állították, hogy a radarokat nem helyezték üzembe.

Nemrég elterjedt a hír, hogy az állomásra újabb "radarszállítmány" érkezett, erről azonban csak a helyi lakosok beszéltek egymás között, hivatalosan Mezőgecse és Tiszacsoma polgármesterei sem értesültek semmiről. Badak Sándor, Mezőgecse polgármestere úgy tudja, tavaly öt radar került az állomásra, ebből néhányat mára elszállítottak. A Kárpátalja kérdésére a polgármester elmondta, a falu nevében korábban levelet intézett a honvédelmi minisztériumhoz, kérve a radartelepítés célszerűségének vizsgálatát, válasz azonban nem érkezett.

A Mezőgecse melletti légvédelmi egységnél kérdésünkre megerősítették, hogy a tavaly odaszállított technikát nem állították üzembe, továbbá, hogy múlt év tavaszától nem érkeztek újabb radarok az állomásra.

Pősze Attila, Tiszacsoma polgármestere elmondta: a szomszédos településekkel egyetemben azt tervezik, beadványt intéznek a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökéhez. Ebben rákérdeznek, mi indokolta a radarok vidékünkre telepítését, továbbá, hogy azok milyen hatással vannak a környéken élők egészségére.

Tiszacsomán a január 30-án tartott falugyűlésen vitatták meg a radarkérdést, a lakók által követelt beadvány azonban lapzártánkig nem született meg.

B. J.