Munkácsi gyermekkórház: a kazánok egyelőre hiányoznak

Épül a modern mosoda

2005. február 11., 09:00 , 213. szám

Egy egészségügyi intézmény fontos kiszolgálóegysége a jól működő mosoda. A Munkácsi Megyei Gyermekkórház naponta fél tonna szennyest "termel", mosodája ellenben igencsak elavult. A kórházban éppen ezért már nagyon várják a modern, korszerűen felszerelt tisztítórészleg elkészültét, melynek kialakítása már folyamatban van.

Az új mosoda másfél év alatt épült fel a kórház tavaly télen átadott új sebészeti részlegének területén. A beruházás teljes költségvetése 2 millió 354 ezer hrivnya, amiből eddig valamivel több, mint félmilliót használtak fel.

– A mosoda beüzemelését hátráltatja, hogy sajnos nem kaptunk pénzt a kazánok beszerzésére. Kazánokra van szükségünk a vízmelegítéshez, a fűtéshez, illetve a gőzfejlesztéshez is, s az áruk meglehetősen borsos. A kórház korábban megállapodást kötött az ausztriai Rotary Clubbal, mely korszerű gépekkel látná el a mosodát. Ám amíg nincs kazán, addig a mosógépeket és egyéb berendezéseket sem lehet beüzemelni – tudtuk meg Igor Pominszkij mérnöktől, a kórház gazdasági ügyeiért felelős főorvos-helyettesétől.

Az előző század elején létesített kazánházban működő régi mosodában meglehetősen áldatlan állapotok uralkodnak. Helyiségei gyakorlatilag balesetveszélyesek: az omladozó mennyezetet több helyütt alá kellett dúcolni, a falak vizesek, belül a földszinttől az emeletig mállik a vakolat. A mosógépek leginkább lestrapált holdjárókra hasonlítanak, a belőlük csorgó mosószeres-szennyes víz helyenként bokáig ér. Az emeleten működő szárító- és vasalórészleg helyiségeiben alig kapni levegőt a gomolygó pára miatt. A mosodai alkalmazottak napi fél tonna szennyes ágyneműt, orvosi, műtős öltözéket, gyermekruhát, pelenkát, egyéb textíliát mosnak tisztára itt. A készülő új mosoda a korszerű felszerelés mellett egészséges munkakörülményeket is biztosítana az ott dolgozók számára.

A régi mosoda "büszkesége" egy immár muzeális értékű vasalógép, mely több mint fél évszázada működik szinte elnyűhetetlenül. Mint megtudtuk, amennyiben az új mosodát sikerül beüzemelni, ezt a még cseh időkben gyártott gépet "nyugdíjazzák", de ki nem dobják, inkább kiállítják valahol.

Jó hír, hogy a már említett ausztriai jótékonysági szervezet révén a munkácsi gyermekkórház nemrég egy digitális telefonközponttal gazdagodott. Korábban mintegy hatvan városi vonal szolgálta a kórházi osztályok, klinikai szakrendelők, irodák közötti kommunikációt, több-kevesebb sikerrel. Most 200 ún. belső vonal működik az intézményben, plusz harminc városi. Ezzel lehetővé vált, hogy gyakorlatilag mindenki mindenkit elérjen, ráadásul minimális költséggel.

-nagy-