A hajtatott zöldségfélék növényvédelméről (1.)

2005. február 18., 09:00 , 214. szám

A hajtatáshoz használt zárt termesztő létesítmények növényvédelme sokszor nehezebb és komolyabb probléma, mint a szabadföldi kultúráké.

A hajtatás során mind a kórokozók, mind az állati kártevők fellépésének nagyobb a veszélye, mint a szabadföldi termesztésnél. Ennek több oka van. Az egyik legfontosabb, hogy a hajtatásban a zöldségnövények rendszerint 1-2 éven belül ugyanarra a területre kerülnek, ezáltal mind a kórokozók, mind a kártevők gyorsabban és nagyobb mértékben szaporodnak a gazdanövényen.

A másik ok, hogy zárt térben olyan klímafeltételek alakulnak ki, amelyek különösen kedveznek egyes kórokozók vagy állati kártevők életkörülményeinek. A magas páratartalom kedvez a gombabetegségek elszaporodásának, de a párás meleg az állati kártevők nagy részének is (pl. atkák, molylepkék stb.) megfelelő.

Mindezeken kívül talán a legnagyobb és sok esetben szinte megoldhatatlan probléma, hogy a monokultúrás jellegű termesztés a legjobb növényvédelem mellett is ellenálló kórokozó és kártevő törzsek, egyedek létrejöttét segíti. Sajnos sok termelő ennek a problémának a megoldását a mind nagyobb hatású, dózisú permetszerek alkalmazásában látja. Tudni kell azonban, hogy a védekezésnél használt szerek egy része a "kívánt" töménységben már a növényre is káros lehet, sőt, ezek nagy részénél olyan hosszú az előírt munka-egészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási idő, hogy az értékesítést is veszélyezteti.

Milyen megoldás létezik a vázolt problémák kiküszöbölésére? Mint minden védekezésnél, itt is elsősorban a megelőzésen van a hangsúly. Nem jók a félmegoldások. Nagyon fontos például a munkálatoknál használt eszközök fertőtlenítése, csakúgy, mint a magvak csávázása.

A hajtatásnál ugyancsak a megelőzéssel kell elejét venni a károsodásnak. A betegségek és kártevők megjelenésekor ugyanis gyakorta már szinte megoldhatatlan azok kiküszöbölése. Lényeges, hogy amenynyiben a hajtatásnál mégis vegyszeres védekezést folytatunk, be kell tartani a munkaegészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási időt. Ez fokozottan igaz a zárt termesztő létesítményekre.

M. B.