A rózsaültetés tudnivalói

2005. március 11., 09:00 , 217. szám

Vidékünkön is sok kertbarát kedveli a szebbnél szebb rózsákat. A következőkben a rózsagondozáshoz adunk szakmai tanácsokat.

A rózsaültetés legoptimálisabb időpontja az ősz, mivel a fagyok beálltáig a növény érkezik begyökeresedni, majd a tavaszi hajtásmegindulás erőteljesebb és gyorsabb. Kora tavasszal is végezhetünk ültetést, amint a föld fagya felenged. A tavaszi ültetés kicsit kockázatosabb, jóval több és körültekintőbb munkát igényel.

Az állandó helyre került töveket alaposan öntözzük be, hogy segítsük a gyökeresedést. Ezzel elejét vesszük, hogy a rózsatő hajtásnak induljon gyökeresedés nélkül. Gyakran előfordul, hogy az időjárás minden átmenet nélkül meleggé válik, és ilyenkor a rózsatő hajtani kezd akár begyökeresedés nélkül is. Ennek veszélye, hogy a növény a kihajtáshoz feléli tartalék tápanyagait, minek következtében kimerül. Ha pedig a gyökérzet gyenge vagy sérült, és késik a begyökeresedés, a növény akár el is pusztulhat.

Akár ősszel, akár tavasszal végezzük a rózsaültetést, fontos, hogy a fogadótalaj csak nedves legyen. A túlzottan átázott talaj ugyanis könnyen tömörödik, gátolva a gyökérképződést. Amenynyiben szükségessé válik a talajlazítás, óhatatlanul megmozgatjuk növényeinket, ami a fejlődő, zsenge gyökerek elszakadásához vezethet.

Az ültetési távolság fontos tényező. A tövek távolsága függ a rózsafajtától (bokorrózsa, futórózsa) és a telepítés céljától (a vágott virágnak szánt rózsának nagyobb tér kell). Az ültetési távolságot befolyásolják az adott talajviszonyok is. Tápanyagban gazdag, középkötött vályogtalajon a rózsa intenzíven fejlődik, ilyenkor távolabb kell telepíteni a töveket, mint egy tápanyagban szegény, száraz területen.

Ültethetünk konténerben előnevelt rózsatöveket, melyek a téli időszak kivételével bármikor kiültethetők (ugyanis fejlett a gyökérzetük). A konténerből a növényt óvatosan, földlabdával együtt emeljük ki, és úgy helyezzük az előre elkészített ültetőgödörbe, hogy ne sértsük a gyökérzetet vagy a földlabdát!

Hogy rózsáink valóban díszei legyenek környezetünknek, az ültetést követően rendszeresen fordítsunk gondot a tápanyag-utánpótlásra és a növényvédelemre.

M. B.