Síléc, síbakancs, kötés, síszemüveg – minden, ami a síeléshez kell

Még tart a síszezon, a legtöbben használt felszerelést keresnek

2005. március 11., 09:00 , 217. szám

Vidékünkön egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a síelés. Ungváron öt, Munkácson négy olyan üzlet is működik, mely kimondottan a téli sportok felszereléseire, biztonságvédelmi kiegészítőire szakosodott. Aki első sífelszerelését szerzi be, mindenképpen kérje ki szakember tanácsát.

Mérsékelt árú, viszonylag jó minőségű sílécet, síbakancsot a használt sportfelszerelést kínáló üzletekben érdemes keresni. Itt pár száz hrivnyáért teljes sífelszerelés – síléc, -bot, -ruha, -szemüveg – kapható. Ugyanez vadonatúj állapotban, márkás szaküzletben vásárolva akár tízezer hrivnyát is felemészthet.

A nagyobb kárpátaljai sítelepeken helyben is kölcsönözhető felszerelés. Akinek eltökélt szándéka, hogy telente rendszeresen síelni fog, annak első "nekifutásra" megteszi egy viszonylag olcsó tanulószett, majd idővel bővítheti felszerelését jobb és speciális modellekkel.

– Hét éve foglalkozunk sífelszerelés forgalmazásával. Kezdetben gyakorlatilag hiánycikk volt a síléc, hódeszka, csak külföldön lehetett hozzájutni – mondja Tótin Zoltán, az egyik munkácsi sportcikk-kereskedés üzletvezető-helyettese. Az utóbbi években érezhetően megnőtt a sílécek, egyéb felszerelések iránti kereslet. A nálunk kapható sílécek zöme alpesi sí, sífutásra alkalmas lécet csak elvétve vásárolnak, de ilyet is tartunk. Újabban felkapott a hódeszka, ezt főként fiatalok keresik. Amíg nem esik le a hó, addig vevő sincs, de amint megjelenik a síelésre alkalmas hótakaró, a forgalom is érezhetően megélénkül. Az üzletben szeptemberben legnagyobb a választék, januártól aztán folyamatosan csappan a készlet. A szezon végére rendszerint csak a nagyméretű sílécek, bakancsok maradnak a polcokon. A márciusi készlet: közel kétszáz pár alpesi síléc, száz bakancs, egy tucat overall, ez utóbbi csak gyerekméretben. A legutóbbi két szezonban eladtunk 300-400 pár használt sílécet, plusz egy-két tucat vadonatújat.

Manapság tíz vevőből kettő vesz új sífelszerelést. Ez elsősorban pénzkérdés, de egyéb szempontok a közrejátszanak. A gyerekek például hamar kinövik felszerelésüket, így nekik nem éri meg évente újat venni. Másrészt egy jó nevű cég által gyártott márkás, ún. félprofi használt síléc sokkal jobb minőségű, mint egy új, de kevésbé jó léc. A téli sportok kedvelői jól ismerik a minőségi márkákat, ilyen a Fischer, Blizzard, Salomon, Atomic.

Egy vadonatúj síléc kezdőára 1800-2000 hr, egy síbakancsé 800-900 hr. Árban a határ a csillagos ég. A legdrágább ungvári sportmárkaszaküzletben ugyanennyi pénzért sporttáskát, védőszemüveget kínálnak. Ugyanitt egy pár spéci alpesi síléc 4000-5500 hrivnyába, egy síruha 2500-3000 hrivnyába kerül.

A használt alpesi sílécek kezdőára – mérettől, állapottól, modelltől függően – 190-250 hrivnya (ezek univerzális lécek), a félprofi, profi síléceké 350-600 hr (ebben benne van a síbot és a léckötés ára is). A használt bakancs kezdőára 150-200 hrivnya (régi modell, nem márkás), gyermekméretben 50-60 hr. A jobb modellek használt állapotban sem olcsók, áruk 400-600 hr között mozog.

A használtsportcikk-kereskedések bizományi szolgáltatást is nyújtanak vásárlóiknak. A kinőtt, megunt felszerelést újraértékesítik, feltéve, hogy állapota megfelelő (csorba sílécet nem fogadnak el, a kisebb sérülések javítását helyben végzik). A tinédzserek évente bakancs- és síléccserére szorulnak, mivel lábméretük szezononként 2-3 számmal, testmagasságuk 10-15 cm-rel növekszik. Síruhát gyerekméretben 1000-1200 hrivnyáért vehetünk, használt állapotban 100-120-ért.

Elsőre nem egyszerű megfelelő sílécet, -bakancsot választani. A sílécválasztás főbb szempontjai: sítudás, testmagasság, testsúly. Más síléc szükséges egy kezdő és megint más egy haladó, illetve profi síelőnek. A kezdőnek rövidebb, lágyabb lécre van szüksége, egy profinak hosszabb, keményebb lécre. Egy bizonyos tudásszint után mérlegelni kell, hogy melyik sítechnikát favorizálja az illető, mivel a gyártók ma már stílusspecifikus modelleket gyártanak.

A hagyományos technika nagyjából az, amit 10 évvel ezelőtt neveztek alpesi sítechnikának. A konvencionális léc élei egymáshoz képest látszatra párhuzamosak (valójában egy léc sem párhuzamos élű!). Ilyen lécek manapság alig, vagy egyáltalán nincsenek az új kínálatban. Az új trend az ún. carving, mely minden további stílusirányzatra – beleértve a versenysportot is – évek óta rányomja bélyegét. A carving alapvetően forradalmasította a sísportot. Ezen síléc fő ismertetőjele a "babapiskóta"-forma, vagyis a lécek eleje és vége a hagyományos lécekhez képest jelentősen kiszélesedett, ennek következtében sokkal fordulékonyabbá váltak, mint "párhuzamos élű" elődeik.

Ez a széleskörűen alkalmazott új forma ma már a tanuló kategóriától a magashegyi extrémvilágon át a versenysportig mindenütt megállta a helyét. Tudni kell, hogy minél jobban, technikásabban síel valaki, annál keményebb és hosszabb lécre van szüksége! A carving lécből átlagosan 15 centivel rövidebb javasolt, mint a hagyományosból. Ez az jelenti, hogy válasszunk a testmagasságunkkal kb. megegyező méretű lécet, a kezdőknek azt javasolják, hogy lécük a talptól számítva állmagasságig érjen. Az illető testsúlya hasonlóan fontos tényező a sílécválasztásnál. Jó példa erre a kifejezetten női lécek választéka. Az átlagos nő ugyanazon testmagasságnál kevesebb izomtömege következtében kisebb testsúllyal rendelkezik, mint a férfi. A kifejezetten nőknek szánt típusok általában Lite néven futnak. A gyerekeknek szánt lécekre ez ugyanígy igaz, ezekre a Junior vagy szimplán a J betű kerül.

A megfelelő síbakancs kiválasztásánál alapvető szempont a megfelelő méret, keménység, a láb biztos tartása, valamint a jó hőszigetelés. A sícipő első próbára legyen kényelmes, de becsatoltan! Ilyenkor ugyanis a sarok hátrébb csúszik, esetleg a rüszt sem nyomódik kellemetlenül előre. Csatoljuk be a cipőt, használjuk ki az állítási lehetőségeket. Ha így kényelmesen be lehet állítani a cipőt, nem töri a sarkat, a bokát, nem éri el a lábujj a cipő orrát, a mérettel nem lesz probléma. Ami a kötést illeti, annak elsődleges feladata, hogy ne csak a sícipőt rögzítse a lécre, hanem nagy esésnél engedje leesni azt. Így akadályozza meg, hogy a síléc a törés vagy rándulás mértékét meghaladóan csavarjon vagy rántson a lábszáron.

Popovics Zsuzsanna