Kocsis Lívia lett a KMKSZ Macsolai Alapszervezetének elnöke

KMKSZ-közgyűlés

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Macsolai Alapszervezetének idei tisztújító közgyűlésén Kocsis Líviát választották az alapszervezet elnökévé. Lívia mindössze 27 éves, jelenleg az Ukrajnai Nemzetközi Egyetem (Kijev) huszti kihelyezett tagozatának hallgatója és a KMKSZ Ifjúsági Szervezete beregszászi irodájának vezetője.

- Nem szokványos, hogy egy közösség valakinek ilyen fiatalon szavazzon bizalmat, főleg, ha fontos pozícióról van szó. Miért vállaltad a felelős tisztséget és az azzal járó munkát?

- Meggyőződésből. Mióta az eszemet tudom, büszke vagyok arra, hogy Kárpátalja a szülőhelyem, hogy itt vagyok magyar. Úgy érzem, ha tehetek valamit a magyar közösség érdekében, azt kötelességem megtenni. Alapszervezeti elnökként arra fogok törekedni, hogy segítsek ott, ahol lehet. Bizonyos értelemben érdekel a politika. A helyi alapszervezet szintjén kivettem a részem a Szövetség által felvállalt feladatok megoldásában. A 2002-es parlamenti és helyhatósági választások alkalmával, valamint tavaly decemberben, az ukrajnai elnökválasztás második "felvonásának" két fordulójában megfigyelőként vettem részt a szavazáson a KMKSZ felkérésére.

- Szerinted a fiatalokat mennyire érdekli manapság a politika?

- A tizenévesek, huszonévesek ezen a téren passzívak voltak. Eddig az idősebbek is azt látták, hogy nem érdemes változásokra törekedni, mivel a választásokat követően minden marad a régiben, az emberek reményei nem teljesülnek. Az "úgyis úgy lesz, ahogy a hatalom akarja" mentalitást nagyon nehéz átformálni az emberek tudatában, ez sok munkát igényel.

- Milyen célkitűzésekkel vállaltad az alapszervezet vezetését?

- Macsolán 710-en élnek. A KMKSZ-alapszervezet 170, az ISZ 15 tagot számlál. Ezt örvendetesnek tartom, ahogyan azt is, hogy az idősebbek és a középkorúak mellett a fiatalabb korosztály is képviselve van a Szövetségben. A jövőben szeretném elérni, hogy a KMKSZ helyi alapszervezetének rendezvényeit a korábbinál nagyobb figyelem és érdeklődés kísérje a tagok részéről, valamint hogy a járási, megyei rendezvényeken is mindig vegyenek részt macsolaiak, akik hazatérve a faluba elmondják, mit láttak, hallottak, milyen élményekkel gazdagodtak.

Fischer Zsolt