"Megszégyenültek a KMKSZ ellenségei"

Tisztújító közgyűlés a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetében

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

Március 13-án, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola új épületében tartotta tisztújító közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete.

Beszámolójában Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke értékelte a járási szervezet munkáját a választások idején. Elmondta továbbá, hogy a beregszászi járásban 24 ezer aláírást gyűjtöttek a kedvezménytörvény megvédése érdekében, 3000-en támogatták a "KMKSZ" – Ukrajnai Magyar Párt bejegyzését, illetve, az utóbbi három évben 26 rendezvényt szervezett a középszintű szervezet.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke köszönetet mondott a tagságnak az elvégzett munkáért. Mint mondta, a KMKSZ politikájának egyértelmű sikere, hogy a kárpátaljai magyarság jelenleg sokkal jobb politikai pozícióval bír, mint az elnökválasztást megelőzően, és összehasonlíthatatlanul jobb a helyzete, mint ha a választásokon a vesztes oldalra kerül.

"Pár hónappal ezelőtt a fékevesztett politikai szerveződések támadták a KMKSZ-t, még azon "dolgoztak", hogy elvegyék a Rákóczi főiskola épületét. Ott tartottunk, hogy még néhány nap, és legázolják szövetségünket. Hol vannak most a KMKSZ ellenségei? Megszégyeníttettek. Lyukas köpönyegüket forgatják, mely alól kilóg erkölcsi meztelenségük, pőre haszonlesésük, a semmivel el nem takart elvtelenségük. Bebizonyosodott: bármire képesek – akár a kárpátaljai magyarság eladására is – csak azért, hogy hitvány magánérdekeiket érvényesítsék" – mondta Kovács Miklós.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke az intézmény pedagógusai, diákjai nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik kiálltak a Főiskola mellett, és az ügy politikai, közösségi súlyának megfelelően értékelték az eseményeket.

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke kifejtette, egyre nyilvánvalóbb, hogy az országban sor kerül a közigazgatás reformjára, és nagyobb területű közigazgatási egységek alakulnak.

"A kárpátaljai magyarságnak egyáltalán nem mindegy, milyen módon történik mindez. Egyrészt, a járások összevonása lehetőséget ad a KMKSZ által kidolgozott Tisza melléki járás létrejöttéhez, mely összefogná a magyar településeket. Másrészt, tisztában kell lenni azzal, hogy amennyiben ez nem sikerül, akkor eltűnhet az ország egyetlen olyan közigazgatási egysége, melyben a magyarság aránya számottevő, s ez beláthatatlan politikai, társadalmi következményekkel járhat" – mondta a KMKSZ alelnöke.

A közgyűlés résztvevői jóváhagyták Lőrincz Lajos, az ellenőrző bizottság elnökének és Kertész Árpád, az etikai bizottság elnökének beszámolóit. A küldöttgyűlés a 2005-2008-as időszakra Bakancsos Lászlót választotta a középszintű szervezet elnökévé. Alelnökök: Horkay Sámuel, Bartha Ferenc, Bálint András, Csizmár Béla. Megválasztották a járási szervezet elnökségét és tisztségviselőit, valamint a KMKSZ megyei választmányába delegált tagokat.

Az ülésen részt vett Varga Levente, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodájának vezető konzulja, Péter László konzul, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnöke, Mester András, a KMKSZ Ifjúsági Szövetségének elnöke.

Baráth József