A rügyvizsgálatról néhány szóban

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

A szőlőskert egész évben munkát ad művelőjének - tartják a szőlészek. A következőkben a szőlőművelés szakmai praktikáiba nyújtunk betekintést.

A tavasz beköszöntével, a szőlő metszését megelőzően tájékozódni kell a szőlőrügyek állapotáról. Erre az egyik legmegfelelőbb módszer a rügyvizsgálat helyes elvégzése.

A rügyvizsgálat különösen azoknál a szőlőknél hasznos, melyeknél takarást alkalmaznak. A takarásos szőlők esetében a téli fagykár mellett a kipállás is előidézhet rügypusztulást. Ennek mértékének megállapítására szolgál a rügyvizsgálat. A takarás nélküli szőlőben elsősorban a téli fagy és az ónos eső okozhat komolyabb rügypusztulást.

A rügyek vizsgálatát átmetszéssel, továbbá hajtatással végezhetjük. Átmetszéskor a rügyet keresztben és hosszában átvágjuk. Az egészséges, telt rügy közepe és rügyalapja teljesen zöld, a főrügyek és mellékrügyek jól kivehetőek. A fagykárosodott rügynek a rügyalapja, főrügye is barnult, illetve feketére színeződött. A mellékrügyek csak tartósabb fagy hatására sérülnek, pusztulnak el. Ha fagykár érte a szőlőt, a mellékrügyek hajtása kihajtás után elpusztul. Ennek oka, hogy a vessző nem képes táplálni a friss hajtást. Komoly fagyhatás esetén ellenőrizzük a diafragmát és a háncsot is, mert előfordul, hogy ezek is károsodtak (erre utal a barna elszíneződés).

Előfordul, hogy az átmetszéses rügyvizsgálat alapján mégis tévesen ítéljük meg a kihajtás várható mértékét. Amikor a vesszők a megállapított károsodásnál jobban kifakadnak, annak az az oka, hogy kihajtanak a kevésbé látható, ún. harmadrendű rügyek is.

A rügyvizsgálatot a szőlőterület különböző helyeiről lemetszett, teljes hosszúságú vesszőn végezzük, mégpedig a rügyek sorrendjében. Hajtatásnál a kár mértékét megállapíthatjuk úgy is, ha a vesszőket néhány napig vízben áztatjuk, meleg helyen tartjuk. A fagykár mértékére a vesszők kihajtási hajlandósága alapján következtetünk. Hajtatásnál érdemes egyrügyes vessződarabokat hajtatni. A rügyvizsgálat megelőzi a metszést. Helyes elvégzésével képet kaphatunk arról, miként viselte meg szőlőnket a téli időjárás. A metszés előtt célszerű a tőkék erőnléti állapotát is megvizsgálni.

M. B.