Szelmencről szóló dokumentum-hangjátékot sugároz a Kossuth rádió

Szól a rádió!

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

Zelei Miklós A kettézárt falu című dokumentumregénye alapján négyrészes dokumentum-hangjáték készült, melyet a napokban tűz műsorára a Kossuth rádió.

Nagyszelmenc-Kisszelmenc ungvidéki magyar ikerfalu az első világháború utáni Párizs környéki békeszerződések alapján Csehszlovákiához került, majd 1938-1944 között, az első bécsi döntést követően újra Magyarországhoz tartozott. Szelmencet Kárpátalja szovjet bekebelezése után kettézárták a sztálini vasfüggönnyel. A most bemutatásra kerülő dokumentum-hangjáték ezt a történetet örökítette meg.

Az első rész egyebek mellett azt mondja el, hogyan hajtotta el a szelmenci civil férfiakat hadifogságba 1944 őszén a Vörös Hadsereg, hogyan vágta el egymástól a családokat az udvarokat megfelező, pitvarokon keresztülfutó szögesdrót. A második részből megtudhatjuk, miként működött a megfélemlítési rendszer, a szovjet börtönökben hogyan tettek elmezavarodott ronccsá egészséges embereket, hogyan működött a feljelentő rendszer a hermetikusan záró vasfüggönyön keresztül. A harmadik rész a szelmenci tragédia előzményeit tárja fel, valamint annak okait keresi, miképp csökkent az ikerfalu összlakossága több mint 38%-kal 1944 és 2005 között. A hangjáték befejező része arról szól, mi minden történt annak érdekében, hogy legyen átjárható az ikerfalut kettészelő ukrán-szlovák országhatár, és mi várható az ügyben. Foglalkozott a szelmenci emberjogi problémával az Egyesült Államok kongresszusának emberjogi frakciója, ülésezett az ügyben a magyar parlament külügyi bizottsága. Javaslatok születtek arról, hogy Szelmencen nyissanak határátkelőt, s tüntessék el az Európai Uniót őrző ún. arany vasfüggönyt.

A dokumentum-hangjátékot négy vasárnapon keresztül kísérhetik figyelemmel az érdeklődők a Kossuth adón. Adásidőpontok: április 3., 10., 17., 24., kezdési idő 18.30.

Időközben a szlovák állam pozitív döntést hozott a Kisszelmenc-Nagyszelmenc határátkelő megnyitásáról. Mint ismeretes, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöksége levélben fordult Viktor Juscsenko ukrán államelnökhöz, hogy az ukrán állam is mielőbb járuljon hozzá az említett határátkelő létrehozásához.

-nagy-