Áprilisi munkálatok a kertben

Tanácsok kertművelőknek

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Áprilisban fontos teendő a gyümölcsös egészségi állapotának felmérése. Az elszáradt kéregpikkelyek alatt ilyenkor ébredeznek a legkülönfélébb kártevők. Ezek ellen hatásos, ha fakaparóval vagy drótkefével ledörzsöljük a fák törzsét. Fontos, hogy a törmeléket gyűjtsük össze és égessük el, hogy a kártevők végleg elpusztuljanak.

A gyümölcsfák többségét április elejére megmetszettük. Az őszibarack metszésének legoptimálisabb időpontja a piros bimbós állapot és a virágzás közötti időszak. Amennyiben a gyümölcsösben ősszel elmulasztottuk a talaj tápanyag-utánpótlását, azt most megtehetjük. E célból ássunk a talajba szerves vagy műtrágyát (a beásás a koronacsurgóig történjen). Áprilisban esedékes a szamóca fejtrágyázása, valamint - amennyiben szükséges - a gyümölcsfák öntözése.

A szőlőskertben a szőlőt közvetlenül a rügyfakadást követően célszerű lepermetezni megelőző jelleggel, elsősorban a peronoszpóra ellen, amihez ún. szisztemikus (felszívódó) szereket válasszunk. E szerek a permetezést követően akár három hétig is védelmet nyújtanak a növénynek. Ilyen a Cuprosan, a Ridomil Plusz.

A zöldségfélék közül többnek április első dekádjában van a vetési ideje. Pl.: nyáriretek, spárgatök, spenót, sóska, kapor. Április közepétől vethető a zöldbab. Igyekezzünk csávázott, fajtaazonos, fémzárolt vetőmagot vetni. Mint minden zöldségfélénél, a hüvelyeseknél is így védhető ki például a babzsizsik elszaporodása. Április közepétől augusztus végéig ültethetők a káposztafélék palántái.

Dísznövények. Ilyenkor célszerű visszavágni a nyáron virágzó díszcserjéket a dúsabb virághozam érdekében. Áprilisban ültethetők a dísznövények a kiszemelt állandó helyükre. A tavaszi eső aranyat ér - tartja a mondás, így érdemes azon dolgozni, hogy a föld nedvességét minél tartósabban megőrizzük. Ide tartozik a talajlazítás és a gyomtalanítás, valamint a talajtakarás. Talajtakarásra megfelelnek a különböző szerves anyagok, pl. fű, szalma, fakéreg. Az ezekkel az anyagokkal történő talajtakarás megakadályozza a túlzott párolgást és a gyomosodást, továbbá az anyagok bomlása gazdagítja a talaj humuszrétegét. A futórózsák tövét fenyőkéreggel takarva megőrizzük a növényt a korai kiszáradástól és növeljük az ellenállóképességét a nyári lisztharmatfertőzéssel szemben.

A sziklakertben ebben a hónapban ültethetők el a futónövények, örökzöldek, a nyáron és ősszel virágzó hagymás és gumós növények. A túl dússá vált vagy elöregedett évelő dísznövényeket osszuk meg és ültessük szét. A kövirózsák fióknövényeit szintén válasszuk le és ültessük szét. A füvet és a páfrányokat vágjuk vissza.

Április elejére esik számos fűszernövény vetési ideje. Ilyen a sáfrányos szeklice is, melynek napraforgómag nagyságú magjai bármely kerti talajba vethetők (egy konyhára számítva elegendő 10-15 szál). 10-15 bokorba 3-4 szemenként vessük a magot, kb. 3-4 cm mélyre. Kikelés után ritkítsuk a növényt. Öntözéssel már június végétől virágzó egyedeket kapunk.

Minél változatosabban rendezzük be a házunk körüli kertünket, annál több és sokrétűbb odafigyelést igényel mind a tápanyagellátás, mind a növényvédelem terén.

M. B.

Növényvédelmi előrejelzés

Április elején lemosó permetezés végezhető, amennyiben korábban erre nem került sor.

Mind a csonthéjasok, mind az almástermésűek esetében másodpermetezésként ajánlott a Horus 75 WG permetezőszer (0,2 liter/ha mennyiségben). A vegyszer hatásos védelmet nyújt a monília, lisztharmat, valamint varasodás ellen.

A másodpermetezésnél kombináljuk a gombaölő és a rovarölő szert. Ajánlott például az Aktara felszívódó szer, amely a permetezést követően húsz napig védelmet nyújt. Harmadszori permetezésre - virágzás idején - ajánlott a Horus-szal való permetezés azoknál a csonthéjasoknál, melyek érzékenyek a moníliniára (pl. cseresznye, meggy, őszibarack).

Virágzás ideje alatt a méhekre veszélyes szerek használata tilos! A méhekre mérsékelten veszélyes szerek alkalmazása a virágzó növényállományban este, a méhek röpülésének befejezése után kerülhet sor szürkülettől 23.00 óráig.

Április elején kijuttathatók a gyomirtó szerek a szőlőkbe és gyümölcsösökbe. Hatásos gyomirtó szerek: Urogan Forte, Glysol (szerenként 2-4 liter/ha mennyiségben). A kiszórandó vegyszer mennyisége függ attól, hogy a védekezést egy, avagy kétszikű gyomok ellen végezzük.

A tavaszi vetésű gabonáknál ne feledkezzenek meg a magvak csávázásáról. Erre alkalmas szer a Maxim (1l/t), a Dividentas (1l/t), a hazai vegyszerek közül a Granivit (2,5-3l/t) ajánlott, mely utóbbi felhasználható a burgonya csávázására is, a jelzett mennyiségben.

Figyelem! A növényvédelmi szereket forgalmazók forduljanak forgalmazási engedélyért az illetékes növényvédelmi osztályhoz!

A beregszászi járási növényvédelmi osztály